Напишете дума/думи за търсене

СуперВъзрастните - необяснимият феномен

Много възрастни хора имат подобно интелектуално представяне като това на 20-годишните. По някаква причина, която науката все още не разбира, мозъкът им се влошава много по-бавно от нормалното.

Добре дошли в света на суперВъзрастните!

Те са специални хора, които се противопоставят на онова, което науката винаги ни е казвала за стареенето на мозъка.

Това са индивиди между 80 до 90-годишни с когнитивна функция, равна или дори по-добра от тази на много по-младите хора.
Нито един орган в цялото човешко тяло не се променя повече от мозъка през целия ни живот. Между първата и шестата година расте до четири пъти по размер. От раждането до зряла възраст той умножава своите способности и функции. Но, разбира се, започва да старее в даден момент.
Това обаче не се случва при супервъзрастните. Тези хора поддържат паметта си непокътната и напълно функционираща до много напреднала възраст. Защо се случва това? Как мозъкът на някои възрастни хора се противопоставя на времето и остава млад?

Нормално стареене на мозъка


Нормалното стареене на мозъка зависи от много фактори. Ето защо не е възможно да се установи определена възраст за този тип процес. Обикновено, когато хората навършат 60 години, мозъкът им претърпява промени. Това обаче се влияе и от начина им на живот. Самото стареене може да започне по-рано от това.
Какъвто и да е случаят, от 40-годишна възраст мозъкът започва да се "свива" със скорост от около пет процента годишно. От навършването на 70 години този процес се ускорява още повече. Основните промени, които се случват в мозъка, са:

• Намаляване на церебралната маса.
Има контракция във фронталния лоб и в хипокампуса. Това обикновено се случва на 60 или 70 години.
• Изтъняване на външната повърхност на браздата. Това забавя мозъчната обработка.
• Намаляване на миелина, което се отразява на бялото вещество. Това забавя когнитивните функции.
• Намаляване на активността на невротрансмитерите. Това води до намаляване на паметта и способността за учене. Предразполага и към депресия.

Всичко това са нормални процеси, които заедно с намаляването на остротата на сетивата ни означават, че нашето обучение, обработка на информация и памет не работят по същия начин.

Феноменът на супервъзрастните


От изследване, проведено сред възрастни хора, експерти стигат до извода, че някои възрастни хора поддържат мозъка си в много по-младо състояние от своите връстници. Те обаче не знаят защо.
Това, което знаем, е, че тези хора са в състояние да отговорят на тестове за памет и познание, както би направил човек на 20-годишна възраст. Експертите също така са установили, че по някаква причина мозъкът им остарява с много по-бавни темпове.

Според научни изследвания скоростта на свиване на мозъка при супервъзрастните е само един процент годишно и че мозъкът им започва да се свива едва на 70-годишна възраст. Изображенията разкриват, че мозъкът им е по-плътен и показва малко признаци на стареене в напреднала възраст.

Генетика и начин на живот


Настоящите заключения по този въпрос са, че при тези супервъзрастни има генетичен фактор, който има решаващо влияние върху мозъчното им стареене по-бавно. Те не са непременно по-умни от своите връстници, нито са водили по-здравословен начин на живот.
В ход е проучване, за да се определи дали в кръвната им плазма има вещество, което допринася за това явление. Провежда се от чилийския гериатър Фелипе Салех. Той вярва, че вещество, свързано с лимфоцитите, може да намали мозъчното стареене.


Изследванията също така показват, че много супервъзрастни хора са водили подобни модели на живот.
Като цяло значителен брой от тях спортуват често, участват в интелектуално стимулиращи дейности, водят активен социален живот и спят добре.
Много от тях също се хранят здравословно. Очевидно храните, богати на омега-3 мастни киселини, са оказали влияние върху младежкия им мозък. Проучванията показват, че това вещество има положително въздействие върху невронната мрежа. Средиземноморската диета също има този ефект.
За момента супервъзрастните остават прекрасна загадка. Ако загадката някога бъде разрешена, това със сигурност ще доведе до полза за всички нас.

Трудностите, с които се сблъскват хората от поколение САНДВИЧ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X