Напишете дума/думи за търсене

Трудностите, с които се сблъскват хората от поколение САНДВИЧ

Събуждате се сутрин и през главата ви минават мисли: да посетите възрастните си родители и да им занесете лекарства, да вземете деца от училище, да почистите къщата и да свършите всички задачи в офиса. Вие сте в сандвич между родителите, децата и отговорностите, които се трупат ден след ден. Може да се почувствате сякаш сте заседнали във филма „Омагьосан ден“, но има начини да намалите стреса.

Какво е поколение САНДВИЧ?

Терминът „Сандвич поколение“ се отнася до възрастни хора, които се грижат за своите родители на възраст 65 или повече години и в същото време отглеждат децата под 18 години или подкрепят финансово вече порасналите си наследници. Тези хора са притиснати между семейните си задължения, сякаш са поставени в средата на сандвич. Докато грижите за членовете на вашето семейство са напълно нормални, животът може да стане изключително стресиращ, когато трябва да се грижите и да осигурите финансова и емоционална подкрепа за хора от две поколения.

Как може да облекчите стреса от това?

Споделете тежестта

Споделеното бреме е бреме наполовина, както се казва в една стара поговорка. Дори и да успявате да се справяте с всички задължения, които продължават да се трупат на раменете ви, не е нужно да правите всичко сами. Използвайте членовете на семейството си и започнете да делегирате задължения. Когато децата ви се прибират от училище, помолете ги да допринесат за почистването на къщата или за приготвяне на вечерята. Включването на децата ви не само ще облекчи стреса за вас, но ще научи и тях на отговорност и ще ги подготви за живота на възрастни индивиди. Може също да помолите вашите братя и сестри да участват по-активно в грижите за възрастните си родители.

Поставете се на първо място

Хората не сме роботи и всички имаме нужда от почивка. Добавете време за себе си в графика си, без значение колко е натоварен, и правете поне едно нещо на ден само за себе си. Това може да бъде четене на любимата ви книга, гледане на нов епизод от любимия ви сериал или медитация. Не забравяйте да се храните здравословно, да спите достатъчно и да излизате с приятелите си, за да получите емоционалната подкрепа, от която се нуждаете. Наистина е трудно да се грижиш за някой друг, ако не се грижиш първо за себе си, нали? Бъдете егоистични от време на време, за да се радвате на свеж ум и бодър дух.

Определете приоритетите си

По-трудно е да се справиш с отговорностите, когато те се трупат и нямаш идея с какво да започнеш. Направете списък и помислете за най-важните, спешни неща и ги поставете на върха, преди да зачеркнете всичко, което може да делегирате на останалите от фамилията. Това ще намали собствения ви стрес. Използвайте календари за седмични и ежедневни задачи с цветни кодове за членове на семейството за по-добри резултати.

Имайте фонд за спешни нужди

Експертите предлагат да имате поне сума, равняваща се на тримесечни разходи, в банковата си сметка. Това са спешни пари, които може да използвате, когато нещо се обърка. Ако поддържате този вид фонд, няма да се налага да използвате кредитните си карти или да взимате назаем.

Осведомявайте всички членове на семейството наведнъж

Животът става още по-труден, когато трябва да информирате всички по отделно за това как се справят възрастните ви родители или какви оценки са получили децата ви в училище. Защо да не информирате всички наведнъж? Най-добре е това да става на вечеря, но ако понякога сте в невъзможност да се съберете всички на едно място, то груповият имейл или груповият чат ще улесни нещата и ще освободи място в натоварения ви график. Това е и лесен начин да поискате помощ, когато имате нужда от семейството си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X