Напишете дума/думи за търсене

Дилемата на Колингридж - ти в нейния капан ли си?

Дилемата на Колингридж е по-актуална днес от всякога.
За първи път за нея се чува още през 1980 г. от Дейвид Колингридж - академик в университета в Астън, Обединеното кралство.
Той публикува книга, наречена „Социалният контрол на технологиите“, в която представя тази интересна теория.

За да разберете дилемата на Колингриндж, трябва да вземете предвид факта, че всяка технологична промяна носи напредък. Въпреки това в много случаи това също причинява проблеми от друг вид.

Например аудиовизуалните медии донесоха нови възможности за учене и забавление. От друга страна, намалиха интереса към четенето.

Същото важи и за практически всички иновации. Те носят някои положителни ползи, но също така са потенциално способни да причинят проблеми. Въпреки това технологията е необратима.

След като едно изобретение е въведено, е трудно да се обърне решението, дори ако последствията от него се окажат ужасни. Точно това се занимава с дилемата на Колингридж.

„Когато промяната е лесна, необходимостта от нея не може да бъде предвидена. Когато нуждата от промяна е очевидна, промяната става скъпа, трудна и отнема много време.“
-Дейвид Колингридж-


Иновациите и последствията от тях
Много хора тръгват от идеята, че всяка иновация трябва да бъде възприета незабавно, ако изпълнява задачата да направи нещо по-просто, по-бързо, по-евтино, по-ефективно или с по-високо качество. Хората изглежда, че не смятат, че има какво повече да обсъждат. Поради тази причина новите технологии имат тенденция да се приемат донякъде безразборно.

Дилемата на Колингридж е призив да се мисли по-внимателно, особено в епоха като нашата, когато иновациите са едновременно непрекъснати и значими. Само си помислете как една проста джаджа като дистанционното за телевизор е допринесла за заседналия начин на живот и свързаните с него последици.

Никой не би отрекъл полезността на мобилния телефон, но не би могъл да отхвърли и потенциала на тези устройства да предизвикат пристрастяване и негативните последици, които могат да възникнат от злоупотребата им.

Освен това виртуалният свят прави човешките взаимоотношения по-несигурни и намалява броя на преживяванията лице в лице, които имаме, въпреки че в същото време решава някои проблеми, включващи разстояние, движение и скорост.

Опасни иновации
Все още не сме сигурни в дългосрочните последици от използването на компютри и мобилни телефони.

Истинските опасности от иновации склонни да се концентрират в други области, като например биотехнологии и невронауки.

Бихме могли да попитаме какви са последствията от клонирането на човека и какво има бъдещето в тази област. Или бихме могли да поставим въпроса дали изкуственият интелект някога ще надмине човешкия интелект. Ако е така, какви биха били последиците от него? Наистина ли се движим към свят, в който роботите ще станат наши „партньори“? Ако е така, ще може ли да проектираме нашите приятели и любовници по желание?

Въпросът за неприкосновеността на личния живот също предизвиква противоречия. Това е така, защото става все по-очевидно, че живеем в свят, в който неприкосновеността на личния живот става все по-оскъдна.

Дилемата Collingridge привлича вниманието към това и предупреждава за факта, че след като дадена технология е внедрена, е изключително трудно да се обърне това решение.

Двата пътя към иновациите

Дилемата на Колингридж предполага, че има два пътя към иновациите. Едно от тях е да се анализира всяка иновация, опитвайки се да предвиди възможните негативни последици от нея. По този начин големи злини могат да бъдат избегнати. Другата алтернатива е да оставим изобретението да се развива и след това да заобиколи последствията, когато и ако възникнат.

Изправени пред тази дилема, повечето учени се изказаха, използвайки това, което е известно като „принцип на предпазливост“. Това показва, че ако потенциалните последици от едно изобретение могат да бъдат катастрофални, неговото развитие трябва да бъде ограничено или дори спряно, докато научните доказателства потвърдят, че не съществува опасност.

Големият въпрос обаче е дали всички учени ще се придържат към този принцип. Невъзможно е да се знае отговорът на това. Всъщност в момента има възможност учените скоро да разработят технологията за контролиране на умовете на хората от разстояние или за създаване на превъзходна раса в лаборатория. Ще спрат ли тези, които са отговорни за тези скокове в бъдещето? Изглежда съмнително.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X