Напишете дума/думи за търсене

Личното пространство в интернет - вредният ефект от социалните мрежи

Умората от неприкосновеността на личния живот се превърна в почти универсално явление, почти като технологиите.
Идентичността и поверителността стават все по-трудни за управление концепции днес. В интернет съществува напълно отделен свят. Този свят, въпреки индивидуалния си вид, взаимодейства с реалния живот, размивайки границите между нас и околните.

Това е явление, което може да предизвика така наречената умора от поверителност.

Ако редовно използвате социални мрежи или сърфирате в интернет, може да се окажете изправени пред дилемата дали да разкриете повече лична информация, отколкото трябва. Имайте предвид, че тя може дори да бъде открадната от вас без ваше знание. Това може да предизвика чувство на несигурност, което може да се превърне в тежест за вас.

Умората от поверителността е чувство на умора, свързано с убеждението ви, че няма ефективен начин за управление на личната ви информация онлайн. Чувствате, че се излагате на рисковете, произтичащи от сърфирането в мрежата и използването на социални медии.
Поради честотата си този синдром бързо се превръща в ново психологическо разстройство.

Психолози от Националния институт за наука и технологии в Улсан (Южна Корея) проведоха проучване относно феномена на умората от неприкосновеността на личния живот. Изследователите отбелязват, че голям брой потребители са имали симптоми, подобни на психологическата умора, в резултат на интернет съдържание, където поверителността не е много ясна.

Това усещане за липса на поверителност е общо за всички потребители. Въпреки това някои хора са по-загрижени да не споделят личната си информация от други. Те прекарват много време в четене на общите условия на различните сайтове, които повечето потребители приемат незабавно.

Симптоми на умора от личния живот
В днешно време има много решения, които трябва да взимате ежедневно. Например може да се чудите дали е безобидно да публикувате определена снимка. Или трябва да вземете решение относно бисквитките на всяка уеб страница, която посещавате, както и да изберете добър антивирусен и антизловреден софтуер. Тези видове решения могат да доведат до следното:

• Чувство на психологическа умора. Това се отнася до липсата на умения и ресурси, които може да имате за управление на личната си информация в интернет.
• Заучена безпомощност. Може да сте толкова претоварени от опитите да защитите поверителността си, че в крайна сметка ще намалите бдителността си поради чувство на неудовлетвореност, безнадеждност или разочарование.
• Неспособност да се очертае ясно границата между публично и лично. Въпреки че думата „лично “ се появява често в социалните медии, истината е, че тя все още включва публикуване на нещо, което другите да видят. Понятията са замъглени, а с тях и способността ни да вземаме подходящи решения.

Размитата граница между личното и публичното
По принцип всички сме загрижени за разкриването на нашата лична информация без нашето съгласие. Въпреки това умората от неприкосновеността на личния живот и заучената безпомощност често правят „съгласяването с условията“ автоматичен процес.

Това е известно като „парадокс на поверителността“, което означава, че хората доброволно разкриват лична информация въпреки загрижеността си за това. Това явление има и по-тъмна страна, тъй като корените му са много по-дълбоки.

Един от факторите, който най-много размива границата между интимно и публично, са социалните медии. В момента изграждането на идентичност има силна връзка с това, което се публикува на тези платформи. Поради тази причина много хора смятат, че загубата на поверителност е неизбежна.

Изграждането на идентичност в общността, чувството за принадлежност и, разбира се, липсата на регулация поставят потребителите в постоянна дилема относно поверителността. Дали обаче наистина контролираме нашия трафик на данни? Трудно е да се каже от тази страна на екрана.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X