Напишете дума/думи за търсене

Навици за здравословно ползване на социалните мрежи

Днес всички ние се събуждаме и заспиваме с поглед, вперен в социалните мрежи. Несъзнателно това ни създава тревожност и зависимост. Ето 5 навика, която да изградите с цел здравословна употреба на социалните мрежи.

1. Задайте си дневен лимит
Колко ненужно време отделяте всеки ден на социалните медии? Време, в което вместо да четете интерпретации по дадени теми, може да прочетете по самите теми в авторитетни източници. Време, в което вместо да гледате нечии снимки, може да погледнете в огледалото, да си направите домашна маска за лице, да украсите къщата си, да отделите часове на семейството си, на разучите нова рецепта, да прочетете книга, която ще ви обогати? Редуцирайте времето си в социалните мрежи, като си създадете дневен лимит. Има няколко страхотни инструмента, които могат да ви помогнат да проследявате и ограничавате колко време прекарвате ежедневно в социалните медии:

RescueTime (за настолен компютър)

Moment (само за iOS)

QualityTime (само за Android)

Break Free (iOS и Android)

Time Out (за десктоп)

След като зададете лимити и се ангажирате да останете в тези граници, ще се изумите колко по-добре ще се чувствате.

2. Помнете: нищо не е такова, каквото е в социалните мрежи
Нека бъдем честни: животът, който виждаме на екраните, са само снимки от красивите елементи на нашия разхвърлян, шарен и далеч от съвършенството живот.
Точно извън кадъра на идеалната снимка е купчина боклуци, която беше преместена, за да се направи място за снимката. Зад красиво написаната проза стои бележник (или приложение за бележки) с десетки ревизии и пропуснати думи.
И това е добре! Нека гледаме на социалните мрежи като на вдъхновение, а не на сравнение. Никой не живее по начина, по който го демонстрира в социалните медии. Дишайте. Справяте се отлично!

3. Бъдете благодарни за наличието на тези мрежи 

Да, благодарни, защото те са канали да останете близки с хора, на които държите. Кристин Бройхил е глобален продуцент на съдържание за социални медии в Western Union. Тя има възможност да изследва медийните навици и да развива свои собствени, за които споделя следното: „Полагам усилия да разглеждам нещата във Facebook и Instagram с благодарност. Мисля, че когато си спомним, че тези канали са начин да останем свързани с тези, които обичаме, и да споделяме специални спомени, те може да бъдат използвани точно с тази цел!“ Гледайте на социалните мрежи с благодарност, съветва Кристин.

4. Ангажирайте се с цел
За да избегнете безмислено „сърфиране“ (непреднамерено консумиране на всяко видео за кученце, което изскача във вашия фийд с новини), създайте цел, преди да влезете.
Търсите ли контакт с някого? Трябва ли да намерите информация за събития, случващи се във вашия район? Събирате ли вдъхновение за следващия си проект "Направи си сам"? Или просто имате 10 минути за убиване, докато чакате приятел?
Запомнете целта си и се придържайте към нея! Използвайте социалните медии като инструмент и ресурс, какъвто те успешно могат да бъдат.

5. Изключвайте ги
Определете моменти, в които ще седите надалеч. Изберете да не получавате съобщения и нотификации, когато сте със семейството си. Поставете телефона си далеч, когато прекарвате време с приятел или когато шофирате. Дайте си време да се отпуснете преди лягане, без да се взирате в екрана.

Тези навици не се изграждат за ден или два, но когато успеете да ги приложите, ще имате и повече време, и повече спокойствие. Уверете се сами!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X