Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли да публикуваме снимки на децата си в интернет

Kато повечето звезди и американската актриса Гуинет Полтроу е активна в социалните медии. Така тя захранва интереса на своите почитатели, поддържа огъня на своята популярност и развива успешен онлайн бизнес с идеи и продукти за природосъобразен начин на живот.

Наскоро Полтроу повдигна нова тема за обсъждане. Тя публикува в инстаграм селфи със своята дъщеря. От снимката се разбира, че двете се возят на лифт по време на зимна ваканция. От лицето на 14-годишното момиче не се вижда почти нищо, тъй като е със ски очила и каска, в които се отразява лицето на самата актриса. За кратко време фотографията събира повече от 150 000 харесвания, но това явно не се харесва на дъщерята Епъл и тя пише в инстаграм: “Мамо, вече говорихме за това. Не можеш да споделяш нищо с мен, без да съм ти разрешила”. На тази забележка Гуинет отговаря: “Но тук дори лицето ти не се вижда”.

14-годишната  дъщеря на  актрисата  Гуинет Полтроу не харесва  да пуска общи  фотографии  с майка си  в инстаграм
14-годишната дъщеря на актрисата Гуинет Полтроу не харесва да пуска общи фотографии с майка си в инстаграм
В спора между двете се включват и други хора. Повечето смятат, че като майка актрисата има право да публикува в социалните мрежи своето дете, още повече че става въпрос за снимка, от която трудно може да се разбере как изглежда. Съществуват обаче и немалко мнения, че Полтроу е нарушила правото на личен живот на 14-годишната Епъл. Критиците ѝ обясняват, че напоследък това е много често срещано явление, което поставя подрастващите в много неизгодна позиция. Повечето социални медии не разрешават на лица под 13 г. да поддържат свой акаунт в тях, което означава, че те дори не подозират как тяхното лице и живот се експлоатират в интернет. Така съществува риск, когато получат право да влязат в тях, да останат шокирани от това, което другите вече знаят за тях, съобщава Би Би Си.

Британската медия разказва историите на няколко души, които са се оказали в такава ситуация. 19-годишният испански програмист Конрад Итурбе споделя, че се е почувствал като ударен с чук по главата, когато на 14 г. за първи път разбира, че родителите му са публикували негови снимки от дете в социалните мрежи. Профилът на майка му в инстаграм бил отворен за всички и той сравнява случилото се като нашествие в личното му пространство. “Казах ѝ, махни ги веднага, не съм ти разрешил! Не исках снимки от моето детство да стоят на публично място, тъй като те са много лично нещо”, спомня си Итурбе.

14-годишната американка Соне Бохари се сблъсква със същия проблем, когато за първи път влиза в туитър и фейсбук. Тя открива, че снимки от съкровени мигове от нейното детство са в профил на нейната майка със свободен достъп, сред тях са нейно писмо на 5-годишна възраст до феята на зъбките и моменти на плач. Чувствах се ужасно засрамена и предадена, казва Соне.

23-годишната Шарлот, която следва в Лондон, обаче не мисли, че това е някакъв голям проблем. Майка ѝ започва да публикува нейни фотографии в социални мрежи, когато навършва 13, и всеки път я тагва, за да е наясно какво се появява за нея. Първоначално бях смутена, но не и толкова разстроена, за да я помоля да ги изтрие, обяснява Шарлот.

Проф. Андра Сибак, която се занимава с теория на масовите комуникации в Тартуския университет в Естония, е провела няколко изследвания по въпроса. Те са показали, че като цяло децата харесват родителите им да споделят техни снимки в социалните мрежи, но имат забележка към избора на фотографии. Някои не харесват дрехите си, други се смятат за рошави и некрасиви. В повечето случаи родителите не виждат в това голям проблем, но когато си тийнейджър, това може сериозно да повлияе на самооценката ти и дори да доведе до тормоз в интернет, посочва Сибак. Друг риск от споделяне в социалните мрежи е така нареченото цифрово отвличане, когато непознати изтеглят снимки на деца, достъпни в публичното пространство, и често ги използват, за да ги представят като свои или пък за сайтове с педофилско съдържание.

По думите на проф. Сибак много родители вярват, че като възрастни те носят отговорност за децата си и няма нужда да искат разрешение какво публикуват за тях, без да зачитат правото им на неприкосновеност на личния живот. А и немалка част въобще не са наясно за рисковете от споделяне на образи, тъй като не разбират настройките за поверителност в интернет. Обикновено те казват - какво толкова, нали ще бъдат видени само от приятели, а се оказва, че профилът им е отворен за всички. Освен това са се сприятелили онлайн с хора, които не познават, но им се струват интересни събеседници.

Според психолози свръхсподелянето на семейна информация в интернет крие и други опасности. Тя може да превърне родителството в състезание за внимание. Освен това да попречи на децата да развият свой собствен образ в мрежата, тъй като вече в нея има прекалено много сведения за тях.

Така че пускането на бебешки и детски снимки в социалните медии въобще не е безобидно забавление, както смятат все повече родители. През последните години редица педиатри и психолози проучват как то се отразява на добруването на детето и семейството като цяло и смятат, че негативите са повече, отколкото положителните емоции. За прекалено публикуване на семейна информация в интернет има и специален термин – шейрънтинг, който идва от английските думи споделям и родител.

Смята се, че става въпрос за явление, което доминира в личния живот на все повече хора по света. От няколко години се наблюдава и съпротива срещу него. Появиха се редица блогове, които обясняват колко е глупаво да занимаваш мрежата с всяка стъпка на своето дете и колко e опасно това за неговото развитие. Съществуват вече и мобилни приложения, които да блокират съдържание с деца. Те са предназначени за хора, които се оплакват, че са заливани в мрежата от ядящи, смеещи се, плачещи и правещи бели бебета. Все неща, които вероятно много вълнуват техните родители, но не и широката публика.

Според повечето психолози, които изследват тенденцията за свръхсподеляне на семейни снимки в интернет, най-добрият път за намиране на баланс е разговорът. Той може да е с партньор, роднина, приятел или пък със самото дете, особено когато то е в тийнейджърска възраст. Въпросът е човек да помисли малко по-дълго и да получи друго мнение, след като е документирал поредния личен момент и смята да го сподели в социалните мрежи.

Правила за публикуване на детски снимки в мрежата

Когато имате деца и искате да споделяте своята радост от тяхното развитие в социалните мрежи, най-добре е да промените настройките на своя профил в тях. Да ги направите така, че семейните снимки да се виждат само от близки роднини и приятели.

Ако това ви се струва прекалено, просто не публикувайте фотографии, на които те са голи или полуоблечени, дори да става въпрос за бебета.

Въздържайте се да пускате кадри, от които те може да се срамуват, когато пораснат, колкото и забавни да ви се струват.

Проверявайте дали споделяната информация не разкрива къде живее, учи или какво обича детето, тъй като така може да го превърнете в лесна мишена на престъпници. Дори не е добре да изписвате неговото пълно име, място на раждане, как се казват домашните му любимци и отбори, защото в зряла възраст то може да ги използва като пароли за достъп до банкови сметки, без въобще да знае, че тази информация вече е публично достъпна.

Ако то е в компания на свои съученици или приятели, задължително поискайте съгласие от техните родители, преди да публикувате снимката. И помнете, че всяка фотография в социалните медии, дори да е споделена само с приятели, вече е извън ваш контрол.

Освен това съществуват възможности за възстановяване дори на изтрити снимки в социалните медии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X