Напишете дума/думи за търсене

7 предимства на излизането от социалните мрежи за известно време

В днешно време социалните медии вероятно са неразделна част от ежедневието ви. Някои доказателства обаче показват връзка между прекомерното използване на тези платформи и риска от развитие на определени психични проблеми.

Въпреки че може да изглежда немислимо да спрете да проверявате Instagram или Facebook за един ден, това може да е добро нещо за вас. Това не само помага да предотвратите определени здравословни състояния, но също така ви позволява да се насладите на някои нови преживявания.

Ползите от излизането от социалните мрежи
През 2016 г. беше публикувано проучване, което оценява връзката между депресията и използването на социални медии от младите американци. Резултатите показват, че по-голямото използване на тези платформи е свързано с високи нива на депресия.

През 2017 г. Twenge et al провежда подобно изследване с американски юноши. То заключава, че тези, които прекарват повече време в социалните мрежи, са по-склонни да страдат от психологически проблеми.

Всъщност всичко, което се прави или консумира в излишък, винаги ще се окаже отрицателно за психическото и физическо здраве.

Все още няма научен консенсус относно използването на социалните мрежи и психичното здраве. Изследванията, които се споменават по-горе, показват корелация, но не и причинно-следствена връзка.

Въпреки този факт не може да се отрече, че излизането от социалните мрежи за известно време може да ви помогне. Ето седем причини защо.

Предотвратява тревожност, депресия и други проблеми
Прекъсването на връзката за кратко може да бъде добър начин за предотвратяване на психологически проблеми, като тревожност и депресия.

Това не означава непременно, че социалните медии са лоши. Всъщност в тях е възможно да се намерят места, посветени на популяризирането на психологическото здраве. Вредата не засяга непременно самите социални медии, а начина, по който ги използвате. Следователно, ако използвате социалните медии като инструмент за насърчаване на собствения си личен растеж, това може да се окаже голям съюзник за вас.

Предотвратява зависимости
Krach et al (2010) публикуват статия, в която посочват, че успешните социални взаимодействия насърчават отделянето на допамин. Този невротрансмитер участва в усещането за удоволствие, който се проявява и при употреба на наркотици. По този начин социалните медии отварят милиони възможности за взаимодействие, което стимулира мозъка. Това обаче може да се превърне и в поведенческа зависимост.
Поради тази причина едно от предимствата на напускането на социалните медии за известно време е, че няма да станете зависими от тях.

Увеличава взаимодействието лице в лице
Един от проблемите, свързани с използването на интернет, е, че връзките, които установявате с други, често са излишни в реалността. Поради ограниченията, наложени от технологията при общуване, някои езикови способности и други аспекти на взаимодействие се влияят негативно. Поради това връзките могат да станат много слаби и незадоволителни.
По този начин отстъпването от социалните медии е отлична възможност да общувате в реалния свят с хора, които харесвате.

Научаване повече за средата
Понякога хората са толкова потопени във виртуални пространства, че забравят, че има свят отвън. Малко по малко семейството, приятелите или колегите стават далечни.
Намаляването на времето, което прекарвате в интернет, може да ви помогне да се свържете отново с близките си.

Помага за избягване на затлъстяването и други физически проблеми
Предимствата на напускането на социалните мрежи за известно време не се ограничават до психологическите. Има и физически ползи. Използването на мобилни телефони, таблети и компютри предполага да бъдете неактивни за дълги периоди от време, наречени заседнал начин на живот.

Подобрява самочувствието
Хората често използват социалните медии, за да търсят идеали, които се стремят да постигнат. Това често води до комплекси. Не е тайна, че обикновено се опитвате да покажете „най-добрата си страна“ в социалните медии. В резултат на това създавате образ, който основно ви кара да се чувствате неудобно. Това се дължи на дисонанс с истинското ви аз и на инвестицията, която обикновено ви струва да поддържате този фалшив образ.

Подобрява качеството на живот
Имайки предвид предишните точки, със сигурност можем да потвърдим, че излизането от социалните мрежи за известно време може да подобри качеството ви на живот. Всъщност, както видяхте в тази статия, това може да има положителен ефект както върху психическото, така и върху физическото ви здраве.

Въпреки това може да продължите да се наслаждавате на социалните медии, при условие че ги използвате отговорно. Не забравяйте обаче, че ако изпитате някакъв емоционален дистрес, да натиснете копчето log out.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X