Напишете дума/думи за търсене

Особености на активните и пасивните приятелства

Всички сме наясно, че има различни видове приятелства. А автентичността е ключът.
Знаете ли, че пасивните приятелства са изключително важни. Те генерират положителни моменти във вашето ежедневие.
Да наречеш приятел някого е особено усещане. Не го правите всеки ден и не всеки заслужава това прозвище.

За съжаление, някои хора не разбират истинския смисъл на приятелството.

През 70-те години Марк Грановетер - професор по социология в Станфордския университет, публикува книгата „Силата на слабите връзки“. В това изследване той преформулира концепцията за приятелство.

Според специалистите всеки приятел, който създадеме във Facebook или други социални мрежи, може да бъде също толкова важен, колкото и стар приятел от детството.

Активни приятелства, дълбоките връзки, които обогатяват живота ви

Активните приятелства присъстват във вашия живот ежедневно. Вие смятате тези приятели за ваше семейство. Те знаят почти всичко за вас. Споделяте с тях своя опит, ценности и тайни. Те са вашето убежище, когато нещата се объркат. Понякога са по-важни за вас дори от вашия партньор.
Дори няма значение дали от време на време сте далеч един от друг. Защото желанието да знаете как се справят и какво замисляте и двамата е постоянно. Освен това знанието, че имате тяхната подкрепа по всяко време, ви прави щастливи.

Пасивните приятелства са слаби връзки, които ви карат да се чувствате добре
Пасивните и активни приятелства не са противоположни, а се допълват. През последните години теорията на Марк Грановетър стана по-актуална, защото идеите му ясно отразяват случващото се в новото ни технологично и дигитално общество.
Пасивните приятелства са тези, които са извън нашия кръг на интимност, но ни карат да се чувстваме добре. Могат да бъдат съсед, приятел на член на семейството, управител на хранителен магазин, колега, с когото се разбирате, или човек, когото виждате веднъж седмично в метрото по пътя за работа и разговаряте.

Основната разлика между пасивното и активното приятелство е близостта и привързаността. Пасивен приятел може да бъде този, когото срещнете в социалните медии. Обичате да говорите с него и споделяте общи интереси. Много от тези връзки не отиват по-далеч от това.
Според Марк Грановетър тези пасивни, необвързващи отношения са голям стимул в ежедневието. Те ви правят щастливи и спокойни и ви предлагат различни гледни точки. Учите се от тях и те ви карат да чувствате принадлежност.


Пасивните и активните приятелства са жизненоважни
Обикновено е най-добре да имате няколко избрани близки приятели. Що се отнася обаче до пасивните връзки, ето един пример. Стив Джобс проектира сградата на Pixar с много специфична идея, за да улесни служителите от различните отдели да общуват помежду си.

Неговата идея била да постигне типа пасивно приятелство, което стимулира творчеството. Тези случайни срещи винаги били положителни, мили и обогатяващи. Генерирали се идеи и стресът бил намален.

Не било необходимо да се създават страхотни приятелства, просто любезност там, където идеите се случват. В това бил ключът.
Поради тази причина е добра идея да увеличите ежедневните си социални контакти, за да подобрите благосъстоянието си. Разговорите, колкото и кратки да са, обогатяват деня ви .

Освен това, подобно на добрите приятелства, трябва да култивирате тези връзки до края на живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X