Напишете дума/думи за търсене

Някои любопитни факти за приятелството

Всеки, който има приятел, има съкровище.
Живеем в ера, в която всеки има стотици приятели в социалните медии и въпреки това има нарастваща епидемия от самота.
Истинският приятел е много повече от някого, който „харесва“ снимките, които публикувате онлайн.

Докторът по психология Уил Рийдър от университета Шефилд Халам във Великобритания споделя любопитен факт - автентичните приятелства обикновено се изграждат извън социалните медии.
Експертът посочва, че социалните мрежи могат да помогнат за поддържането на връзката с хора, които се познават извън тази среда. Рядко обаче позволяват да се изграждат истински приятелства. Към това той добавя, че повечето хора имат най-много двама най-добри приятели в зрелия си живот.

Любопитни факти за приятелството между мъже и жени
Експертите говорят много за възможността за истинско приятелство между мъжете и жените. Това е съвременен феномен, тъй като до втората половина на 20-ти век беше необичайно за мъжете и жените да бъдат приятели.

Не е имало приятелство между двата пола, а по-скоро брак, сътрудничество на работното място, преподаване-обучение или функционални връзки. Това, което е сигурно, е, че приятелството между мъжете и жените постепенно стана обичайно. Но наистина ли е приятелство?

Науката казва, че не е така. Проучване, проведено от Университета на Уисконсин Eau Claire, установи, че хетеросексуалните мъже и жени не могат да бъдат приятели, тъй като винаги има някакво привличане.
Освен това те са склонни да мислят, че дамите също са привлечени от тях, дори и да не е така.

На свой ред жените са склонни да вярват, че приятелите им от мъжки пол не ги намират за привлекателни.

Големите ползи от приятелството
Неосторим факт обаче е, че приятелството обогатява живота по много начини. Хората, които имат приятели, също се радват на по-високи нива на допамин, окситоцин и ендорфини. Това са хормоните на благосъстоянието и щастието. По-малко вероятно е да имат сърдечносъдови проблеми.

Изследователите също така установиха, че хората с приятели имат 70 процента по-малка вероятност да развият някакъв вид деменция или други психични разстройства. Те също имат по-силна имунна система и са по-малко склонни да се разболяват от настинки и други инфекции.
Хората с приятели са по-малко склонни да изпитват стрес и депресия. Те също се възстановяват по-бързо от болести.

Професорът по психология Джулиан Холт-Лунстад от университета "Бригъм Йънг" в Юта отбелязва, че индивидите със стабилна мрежа от социални взаимоотношения имат и до 50 процента по-голяма вероятност да живеят по-дълго.

Други любопитни факти за приятелството
Проучване, проведено в Университета на Вирджиния, разкрива и други любопитни факти за приятелството. Учените провели експеримент с 22 доброволци. Някои от тях получили токов удар по време на теста.
Мониторингът на мозъчната им активност разкрива, че хората реагират по подобен начин, когато ги удари ток, както когато това се случва на приятелите им.

С други думи, съпричастността изглежда се увеличава сред приятелите.
Други данни показват, че хората стават по-продуктивни на работа, когато имат един или повече приятели в работното пространство.

Проучването също така установи, че хората са склонни да ценят повече онези приятели, които също ги ценят и когато оценяват себе си.

Има място за ревност и в приятелствата. Това е така, защото може да разглеждате приятелите си като собственост и да се възмущавате, че трябва да споделяте тяхната привързаност до известна степен с околните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X