Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако партньорът ни гледа повече телефона си, отколкото нас?

Технологиите оказаха значително влияние върху начина, по който хората взаимодействат днес. Дори в контекста на връзка, използването на електронни устройства може да има положително или отрицателно влияние. От една страна, може да ви помогне да останете свързани, ако поддържате връзката си от разстояние. Това обаче също може да се превърне в проблем, ако партньорът ви гледа повече в мобилния си телефон, отколкото във вас.

Ако смятате, че партньорът ви не ви обръща внимание, защото непрекъснато проверява мобилния си телефон, тогава вероятно сте жертва на фъбинг (phubbing).

Това е комбинация от думите phone (телефон) и snubbing (пренебрежително). Използва се, за да се наименова конкретно явление в комуникацията, когато една от страните обръща повече внимание на телефона си, отколкото на разговора в реалния живот. Този проблем става все по-често срещан в съвременното общество, в което технологиите играят толкова важна роля.

Има проучвания относно използването на телефона и удовлетвореността на партньора, които показват, че фъбингът намалява благосъстоянието. Тези, които съобщават за по-високи нива на фъбинг, също се чувстват по-малко доволни от връзката си. В едно от изследванията учените наблюдават повече симптоми на стрес, тревожност, самота, враждебност и депресия при тях (Gonzalez-Rivera, Segura-Abreu и Urbistondo-Rodriguez, 2018).

Ако партньорът ви гледа повече към мобилния си телефон, отколкото към вас, препоръчително е да предприемете действия.

Какво може да направите?

1. Говорете с партньора си
Първото нещо, което трябва да направите, е да се изправите срещу ситуацията по спокоен начин. Уверете се обаче, че сте избрали правилното време и място, за да обясните как се чувствате от това, което се случва. Най-добре е да проведете разговор лице в лице в тихо и интимно пространство, където няма разсейване.


2. Съгласете се да поставите телефона на една страна
Хората често имат навика да водят паралелни разговори по телефона. Всъщност те чуват, но всъщност не слушат, защото пишат по едно и също време. Следователно те автоматично отговарят на едната страна на разговора, докато не забележат някакъв вид диференциален стимул. С две думи, те напълно губят определени детайли и нюанси.

Един от начините да избегнете това е да оставите телефона си с лице надолу на масата или да го оставите в сакото или чантата си. При разговори лице в лице винаги е по-добре мобилните телефони да са изключени. По този начин ще бъдат избегнати комуникационните проблеми.

3. Ограничете използването на технологии
Днес технологиите присъстват в почти всички области на човешкия живот. Хората са склонни да използват устройствата си чак до заспиване. Това обаче може да се окаже пагубно. Поради тази причина е важно да се установят определени правила относно използването на интернет и мобилни телефони.

Споразумейте се с партньора си да не носи таблети или телефони в спалнята. Това е интимно пространство, което и двамата споделяте. Взирането в джаджи може да развали важното качество на интимността във връзката ви.

4. Организирайте дейности без екран
Понякога скуката или рутината могат да бъдат ключов фактор за появата на комуникационни затруднения. Решението би било да запазите моменти, които може да споделите като двойка, без никаква технология.
Това не само ще помогне с проблема, в който вие сте пренебрегнати за сметка на смартфона на половинката ви, но също така ще засили връзката между вас.

Не подценявайте тази технологична особеност в съвременните романтични отношения. Съществува неприятна тенденция хората често да си мислят, че този вид проблем произтича от факта, че вече не са достатъчно
привлекателни за партньора си.
Ако откриете, че изпитвате подобни мисли, трябва да помислите върху самочувствието си, както и как се възприемате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X