Напишете дума/думи за търсене

Как помагат на тялото разговорите с непознати

Понякога, когато говорите с непознат, се чувствате по-свободни.
Без да знаете защо, вие откривате в този човек извън вашето обкръжение фигура, на която бихте могли да поверите определени неща, без да се страхувате, че ще бъдете съдени.

Факт e, че много от онези, които сега са ви приятели, дори вашият партньор, неотдавна са били напълно непознати за вас. Освен това дори не е нужно да изграждате дълбоко значими връзки, за да може мозъкът ви да извлече ползите от разговорите с непознати.

Срещите с хора извън вашия социален кръг често ще ви въвлекат в моменти на съучастие, които увеличават чувствата ви на благополучие.
Дори няма значение, ако не видите тези личности отново. Защото този кратък, понякога привидно незначителен обмен на информация изгражда това, което експертите наричат слаби връзки. Те имат лечебна сила.

Защо разговорът с непознати е полезен за мозъка
Това е така, защото нашият свят все повече се управлява от дигиталната вселена. Не е лесно да вдигнете поглед от екрана и да се оставите да бъдете уловени от неочакваното. Чрез този човек, който седи до вас в метрото, от онзи човек, който минава покрай вас на улицата и ви пита за упътвания към конкретно място.

В днешно време почти не питаме за нищо никого. Защото всички отговори са в нашия мобилен телефон.

Според проучване на университета в Джорджтаун хората вече не се усмихват на непознати. Това е така, защото е по-вероятно да гледате мобилния си телефон, отколкото околните, когато вървите по улицата.
Следователно взаимодействието с непознати е намаляло драстично.

Това е жалко, защото може да бъде толкова приятно да бъдете уловени в тези случайни срещи, в диалози с някого в автобуса, когото не познавате, в магазина, парка или кафене. Експертите посочват, че дори най-интровертните личности се радват и се възползват от подобни ситуации.

Разговорът с непознат е по-обогатяващ от самотата
Когато излезете от вкъщи и вземете метрото, автобуса или просто седнете в кафене, сте сами. Чикагският университет провежда проучване с хора, използващи градски транспорт. Повечето от тях споделят, че:

• Първоначално, когато се качват на градския транспорт, те се надяват никой да не им досажда. Шансът да имат разговор с непознати обаче не ги притеснява. Всъщност било точно обратното.
• Най-интровертните и дори най-срамежливите хора намирали за положително да говорят с непознати. Често тези мимолетни диалози правили пътуването им по-щастливо.

Силата на слабите връзки
Всички ние имаме силна социална мрежа от приятели, семейство и колеги. Това са фигури, които виждаме често и с които имаме емоционална или сърдечна връзка. Полето на социалната психология нарича това „слаби връзки”. Отнася се за конкретни социални контакти, с които не поддържате особено интимна или значима връзка.
Затова, когато казваме, че разговорите с непознати са полезни за мозъка, това се дължи на доказан факт. Често се осмеляваме да надхвърлим „силните си връзки“.
Например разговаряме с човека, който ни продава хляб, с момичето от супермаркета, с пощальона или със съседа, който виждаме от време на време и т.н. Тези взаимодействия винаги са приятни.
Слабите връзки ни позволяват да имаме други видове, по-спокойни диалози, които са стимулиращи и възнаграждаващи. Всъщност те са не само положителни преживявания, но и са необходими за нашето благополучие.


„Тук няма непознати. Само приятели, които все още не сте срещнали. "
Уилям Йейтс

Разговорите с непознати са полезни за мозъка, защото сме социални същества
Мозъкът ни е резултат от еволюция, започнала от връзката между нас. Хората образуват групи, за да живеят заедно, да се защитават, да обменят информация, емоции и опит. Поради тази причина, когато говорим за „връзка“, е обичайно незабавно да визуализираме семейството, приятелите, партньорите и т.н.

Въпреки това свързването с непознати за момент също променя структурата на мозъка. Понякога дори се чувстваме по-свободни и по-комфортно да говорим за определени неща с някого, който не е част от нашата среда. Тези кратки моменти са катарзисни, тъй като освобождават стреса.

Има и друг аспект. Факторът на новостта. Някои непознати действат като стимули за ума. Изведнъж се чувстваме изслушани, обгрижени, дори разбрани. Преживяваме това ново преживяване по изключително интензивен начин и денят ни се подобрява забележително.

Не на последно място, има още нещо, което трябва да имаме предвид. Фактът, че всеки „непознат“ може да се превърне в някого, който важен в живота ни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X