Напишете дума/думи за търсене

5 вреди от смартфона за здравето

В днешно време едно е сигурно – всеки си ляга с телефона, независимо дали има другарче в леглото или не. Той е на една ръка разстояние дали заради сутрешната аларма или за да се приспите, четейки поредната глава от любимата ви електронна книга. Супер, само дето мобилният телефон не е добър спътник на съня. Той вреди по много начини на организма ни.

Кои са най-често срещаните грешки при използването на тази технологии и как те се отразяват на здравето?

1. Спите с него

Мобилният телефон е основно електромагнитен предавател и приемник. Това означава, че излъчва радиовълни. Въпреки че това все още не е категорично доказано, изследванията продължават да показват как вълните може да засегнат мозъка, след като е изложен на облъчване дълги часове. Най-малкото може да ви събуди с известия и обаждания по време на сън. Ако не може да го изключите напълно или да го държите в друга стая, докато спите, сложете го на самолетен режим.

2. Излагате се на синя светлина твърде дълго

Светлината от екрана на телефона потиска мелатонина - хормона, който регулира цикъла на сън, което е още една причина да не бъдете близо до тази джаджа, докато спите. Синята светлина причинява още главоболие и проблеми с очите и зрението. Опитайте да нулирате нивата на светлината на телефона си и да включите синия светлинен филтър.

3. Използвайте го с нисък сигнал

Когато виждате на дисплея слаб сигнал, достигащ от телекомуникационнота клетка до телефона, това означава, че устройството издава по-силен сигнал като предавател, а не като приемник. С две думи, повече енергия от мобилния ви телефон означава повече вреда за вашето здраве. Д-р Девра Дейвис, авторът на „Изключване: Истината за излъчването на мобилния телефон, която индустрията се опитва да скрие и как да защитим семейството си“, препоръчва да използвате стационарен телефон или да държите телефона възможно най-далеч от вас, когато сигналът е възможно е ниско. Това също води до нагряване на телефона, което представлява друга опасност.

4. Държите го до кожата си

Има няколко проучвания, които се фокусират върху връзката между мобилните телефони и рака, по-специално техния сигнал за предаване, който е около 900 MHz, което кара телефона да се нагрява. Кожата поглъща лесно топлината на малки порции всеки път, когато я държите близо до тялото си. Въпреки че няма други доказани ефекти на радиочестотното излъчване върху човешкото тяло, съотношението на абсорбция намалява драстично, когато поддържате известно разстояние между вас и телефона.
Използвайте слушалки или високоговорител, докато говорите по мобилния телефон, за да може мозъкът ви да е изложен най-малко на вредни влияния.

5. Гледате към екрана приведени

Знаете ли, че прекаленото използване на мобилни телефони причинява наранявания на палеца като тендовагинит. Има и друго здравословно състояние на мобилния телефон, наречено „чат шия“. Както подсказва името, когато навеждате врата си напред, за да погледнете в екрана, стресът върху шийните прешлени и гръбнака се увеличава.
И с течение на времето теглото, което усеща шията, може да стане 5 пъти повече от действителното тегло на главата ви. Това причинява болки във врата и нарушения в стойката. Дръжте телефона на нивото на очите, като държите врата си възможно най-изправен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X