Напишете дума/думи за търсене

Как да ограничим времето пред екран на детето ни

Таблет, телефон, компютър, телевизор – екраните в нашия живот станаха толкова много на брой, че изглежда невъзможно да ги преборим. На първо място е добре да знаем, че не е нужно да ги борим. Всички сме наясно с ефекта на „забранения плод“ - колкото повече ги забраняваме, толкова по-желани ще бъдат. Затова изненадайте вашето дете и седнете заедно с него пред някой от екраните. Накарайте го да ви покаже на какво играе, кое го забавлява. Изгледайте заедно няколко много яки музикални клипа и предложете да ви покаже и някоя серия от любимия си сериал. Докато гледате и слушате, ще ви иска да критикувате. Някои неща ще ви изглеждат глупави, музиката вероятно дори не прилича на такава. Ако изразите мнението си гласно, има огромна опасност да заприличате на много досаден старчок. Влезте в час с това, което децата днес харесват и се опитайте да ги разберете. Те забелязват старанието ни и с това печелим повече от тяхното уважение.

След като сте изиграли няколко игри пред компютъра и сте изгледали всички клипове на Криско, предложете алтернатива за остатъка от деня, но нека е добра. Може би ви се иска да се опънете на дивана и да си почетете Достоевски? Забравете! По-добре му предложете да излезете заедно, заведете го заедно с негови приятели в някоя от така прочутите в момента mind rooms или пък в музея на илюзиите, на картинг и т.н. Помнете, че основната причина децата ни да са пристрастени към всички екрани е нашата невъзможност да им отделяме достатъчно време и внимание. Така че най-сериозният съвет, ако искате да ги откъснете от дигиталния свят, е да бъдете заедно с тях в реалния.

Приложенията за родителски контрол са крайна мярка, но си струва да се огледате за такива, ако положението стане твърде страшно. Особено за самотните родители тези приложения са голям помощник. Принципът е такъв, че качвате приложението на своя и на неговия телефон и може да заложите в настройките колко време на ден тийнът да разполага с интернет, в кои приложения да не влиза и т.н. Има функция, според която, ако детето е ползвало някое образователно приложение в продължение на половин час, ще му бъде позволено да влезе и в някое развлекателно за още половин час.

Според някои психолози прекаленият мониторинг е вреден за отношенията ни с децата, затова е добре този тип приложения да се поставят, когато всичко е спокойно и сме го обсъдили кротко и с разбиране с „потърпевшия“. Не бива да става като наказание или в момента на ярост от наша страна. Понеже в тази възраст са изключително чувствителни на тема справедливост, сега е моментът да качите някакво контролиращо приложение и за себе си. Например за спазването на диета, отказване от цигари или намаляване на харчовете.

Някои от добрите приложения за родителски контрол са: Norton Family Parental Control, Screen Time Parental Control, SecureTeen Parental Control, Screen Limit, TimeLock и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X