Напишете дума/думи за търсене

Каква е разликата между здравословната и прекомерната мастурбация?

Всеизвестно е, че мастурбацията носи ползи за физическото и психическото здраве, но е възможно мастурбацията да има и отрицателни последици.

Самозадоволяването е много лично нещо и единственият човек, който може да прецени дали мастурбирате твърде много, сте вие.

Кои са 5-те признака, че мастурбацията ви е прекомерна и може да има отрицателно въздействие върху здравето и самочувствието.

1. Не може да спрете да мастурбирате

Един от най-показателните симптоми, че мастурбацията може да е в повече, е, ако сте се опитали да спрете, забавите или ограничите себе си за определен период от време в самозадоволяването и сте установили, че не може да го направите.

Твърде много мастурбация може да затрудни успешното навигиране в други области на живота ви.
Може да започнете да забравяте да изпълнявате задачи, да отделяте по-малко време за приятели, семейство или партньора си или да започнете да пренебрегвате други неща, защото по-голямата част от времето ви се върти около онанирането.

2. Мастурбацията вече не е толкова приятна

Когато мастурбацията стане натрапчива, това, което някога е било удовлетворяващо за вас, сега едва ви подмокря. Това може да се случи по отношение на честотата или интензивността на мастурбацията.
Това, което някога ви е възбуждало лесно, сега може да не регистрира възбуда, което ви подтиква да търсите по-интензивни, табу фантазии или визуални помощници.

3. Настроението ви се променя, когато не може да мастурбирате

Спомняте ли си как мастурбацията помагаше за повишаване на настроението ви? Прекомерната мастурбация може да затрудни възпроизвеждането на тези чувства без самоудоволствие.

Ако сте раздразнителни, тревожни, и депресирани или забележите затруднения със заспиването, когато не мастурбирате, това може да е индикатор, че изпитвате симптоми на отнемане.

Може би сте използвали прекомерна мастурбация, за да се справите с основния стрес за сметка на други стратегии за справяне.

4. Оказва влияние върху сексуалния ви живот

Ако се борите с натрапчивата мастурбация, може да забележите намаляване на възбудата или увеличаване на сексуалната тревожност, стане ли дума да се споделяте с партньорите си в реалния живот. Може дори да откриете, че не изпитвате оргазъм с други хора.

Твърде много мастурбация може да повлияе и на партньора ви, карайки го да се чувства отчужден, излъган или предаден.

5. Пренебрегвате други отговорности

Може да има отрицателни правни, финансови и лични последици, които са резултат от прекомерна мастурбация.

В някои случаи може да се окажете с размити граници в живота ви, когато мастурбацията стане всепоглъщаща, дори ако това противоречи на вашата собствена ценностна система.

Мастурбирането на работното място или достъпът до порнография от служебния компютър или таблет може да наруши политиките на компанията и да доведе до прекратяване на договора ви.

Може да се окажете, че харчите пари за порноориентирани сайтове и други способи за задоволяване на сексуалните си фантазия, което да доведе до излишни разходи.

Може дори да се окажете, че пренебрегвате ролята си на родител. Това може да се случи, тъй като мастурбацията заема толкова голяма част от ежедневието ви и вече нямате време да се занимавате с децата си.

За да преодолеете натрапчивата мастурбация, създайте списък с алтернативни хобита и ги практикувайте, за да намалите вероятността да използвате мастурбацията като изключителна стратегия за справяне с проблемите. И за да научите нови методи за постигане на вашите нужди.

И накрая, получете подкрепа чрез сексуална терапия или с разговори с доверен приятел, член на семейството, партньор.

Важно е да не изпитвате срам или вина, свързани с удоволствието, и да преглеждате навиците си за мастурбация с отворени очи и открит ум.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X