Напишете дума/думи за търсене

Замайване при пушене: защо се случва?

Чувствате се замаяни, когато пушите? Чудите ли се защо се случва? Това е свързано с ефекта, който тютюнът има върху дихателната система, но също и с други определени физиологични ефекти.

Ефектите на никотина
Никотинът е органично съединение. Това е алкалоид, открит в растението тютюн ( Nicotiana tabacum ). Това вещество създава голяма физическа и психологическа зависимост, освен това е силно токсично вещество. Световната здравна организация обяви, че честата употреба на тютюн е една от водещите причини за инвалидност и преждевременна смърт в света.

При ниски дози никотинът генерира повишаване на холинергичната активност. Това води до повишаване на нивата на активиране и бдителност. Следователно, той се класифицира като психостимулант. Повишаването на дозата генерира усещане за удоволствие. Това е така, защото помага за активиране на лимбичната система чрез синтеза на допамин.

Освен това има ефект върху нивата на кортизол, пролактин, вазопресин и хормона на растежа.

Поради тези процеси много редовни пушачи смятат, че тютюнът ги „отпуска“, така че са склонни да пушат повече, когато са нервни. Някои експерти, които твърдят, че това се дължи на дълбоките вдишвания, които поемат при пушене, а не на самото вещество.


Чувство за замайване при пушене
Световъртежът при хора, които пушат, е доста често срещано явление, особено при тези, които току-що са започнали да придобиват този навик. Също така е често срещано при хора, които отдавна са се отказали от пушенето и имат рецидив, както и при хора, които са отказали пушенето радикално. Причините за този вид световъртеж са различни.

От една страна, пушенето включва многократно вдишване на вещество, което навлиза директно в белите дробове. Това е вещество, което е едновременно токсично и дразнещо. Това затруднява оптималното функциониране на дихателната система. Не й позволява да изпрати достатъчно количество кислород към мозъка.

От друга страна, никотинът има вазоконстрикторен ефект, като незабавният му ефект води до компресия на кръвоносните съдове. По този начин кръвта се движи по-бързо от обикновено, което може да причини хипертония.

Интоксикация и други вещества
Друга причина за виене на свят при пушене е интоксикацията. В случай, че консумираното вещество е прекомерно и тялото не може да го понесе. Освен това, когато се консумират други вещества заедно с тютюна, световъртежът може да се засили. Например при консумация на алкохол.

Тялото е свикнало с определен вътрешен баланс и чрез въвеждане на определени вещества в него този баланс се променя, което води до световъртеж и други симптоми.

Има ли по-уязвими групи хора?
Индивидите, които страдат от белодробно заболяване, дори и да пушат редовно, също могат да получат световъртеж, когато пушат. Това е пряко свързано с увреждането, нанесено на дихателната система всеки път, когато пушачът вдишва и издишва това токсично вещество към белите дробове.

Няколко проучвания показват, че генетиката на човек – по-специално гените на невроналния никотинов рецептор – са свързани с различни поведения, свързани с тютюнопушенето.

Най-важен е субективният отговор към тютюна по време на ранните експерименти. Например броят на изпушените цигари на ден, зависимостта от никотина, както и преживяването на световъртеж от първите изпушени цигари.

Следователно, може да потвърдим, че световъртежът, когато човек за първи път започне да пуши, също е свързан с неговата генетична структура.

Абстиненция на никотин
От друга страна, хората, които са пушили дълго време и са придобили толерантност към никотина, ако спрат внезапно, могат да получат симптоми на отнемане. Сред симптомите, които могат да изпитат, е замаяност.

Това е свързано с дисбаланс в тялото, което е свикнало с нещо, което внезапно му е отнето. Промените настъпват и на ниво мозък. Както при всеки синдром на отнемане, мозъкът свиква с вещество, от което внезапно се нуждае, за да функционира. Ако му бъде отказано, то реагира със замайване и други симптоми като:

• Физиологични симптоми. Намален пулс, повишено периферно кръвообращение, наддаване на тегло, понижен адреналин и нарушения на съня.
• Симптоми на настроението. Раздразнителност, гняв, тревожност, депресия, враждебност.
• Други симптоми. Сънливост, безпокойство, апетит, затруднения в концентрацията, главоболие.

Обобщено казано, когато човек пуши, мозъкът се бори, за да получи необходимия кислород. От друга страна, световъртежът се появява и поради претоварване с дим в белите дробове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X