Напишете дума/думи за търсене

Ако може да правим това с тялото си, ще живеем по-дълго

Поддържането на баланс е сложен процес, който включва множество неврологични, костни и мускулни процеси.
Между 2009 г. и 2020 г. екип от учени от клиниката Clinimex Exercise Medicine (Бразилия) и Университета в Бристол (Обединеното кралство) анализира група от 1702 възрастни на възраст между 51 и 75 години.

Тяхната цел е да идентифицират възможна връзка между баланса и продължителността на живота. При проведените тестове пациентите били помолени да балансират на един крак. Те трябвало да задържат това положение поне десет секунди.

Може да звучи изненадващо просто, но не всички участници успели да го направят. Освен това с напредването на годините упражнението ставало още по-сложно за тях. Участниците, които не са успели да завършат теста, са имали 84 процента по-голяма вероятност да умрат през следващите десет години. Това често се дължи на сърдечносъдови проблеми и инсулти.

От 60-годишна възраст има повече проблеми с поддържането на баланс
Данните показват, че на възраст между 51 и 55 години само пет процента от хората имат проблеми с баланса. На възраст над 60 години обаче около 37 процента са имали проблеми да стоят на един крак за десет секунди. През седмото житейско десетилетие повече от половината участващи в изследването са имали проблеми с теста.

Този показател корелира със здравословни проблеми, които обикновено се появяват през шестото десетилетие от живота. По това време физическият и мозъчен упадък започва да се проявява на по-значителни нива. Има повече наранявания на костите, повече падания, мускулни болки, затруднения при работа, начало на деменция, наддаване на тегло и т.н. Всичко това прави нещо толкова просто като балансирането на един крак трудно.


Какво общо има поддържането на баланса с продължителността на живота?

Невъзможността да стоите без опора на един крак за десет секунди не е здравословен проблем сам по себе си, а е показател за други състояния. Фактът, че не може да го направите, може да се дължи на латентни заболявания. Тези тихи състояния, които намаляват дълголетието, могат да бъдат множество и обикновено се появяват на възраст между 60 и 70 години.

По правило може да има няколко от следните измерения:
• Невродегенеративни заболявания, като деменция.
• Проблеми с костите и мускулите.
• Сърдечносъдови проблеми.
• Затлъстяване.
• Метаболитни нарушения.
• Проблеми със съня или натрупана умора.
• Проблеми с ушите.

Какво може да направите, за да подобрите баланса си?
Както вече споменахме, способността за балансиране на един крак след 60-годишна възраст предполага, че индивидът е в добро общо здраве. Това означава, че костите му са все още здрави и че неговата издръжливост, координация и мускулна сила са адекватни. Освен това голяма част от техните неврологични процеси продължават да функционират оптимално.

На каквато и възраст да сте, не пречи да започнете да практикувате някакъв спорт. От съществено значение са ежедневните разходки, практикуването на йога, аеробните упражнения за съпротивление и грижата за теглото ви. Както и поддържането на активен мозък, достатъчно сън, отказ от пушене и справяне с фактори като високо кръвно налягане или холестерол.

Освен това трябва да правите периодични медицински прегледи и да помните, че добрият баланс може да удължи живота ви. Уверете се, че сте активни както в тялото, така и в ума си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X