Напишете дума/думи за търсене

Прекаленото мислене ни побърква. Как да го обуздаем

Всички се възхищаваме на мислителите. Айнщайн, Платон, Архимед, Мария Кюри, Чарлз Дарвин, Уилям Шекспир. Тези интелигентни, иновативни и интуитивни хора промениха света със силата на своя ум и начина си на мислене. Въпреки това, докато мисленето се счита за положителна черта, прекаленото мислене не е нито приятно, нито полезно.

Прекаленото мислене е бомбардировка на случайни мисли, или поне в повечето случаи са такива. Освен това прекаленото мислене не води до яснота на ума. Нито ви помага да извлечете логично решение. То причинява само натрапчиво, негодуващо и ненужно мислене. Ум, склонен към прекалено преосмисляне, замъглява възприятието. Знаете, че не можете да промените миналото и бъдещето не е известно на никого. И все пак умът се губи в лабиринта от мисли. Не забравяйте, че има много тънка граница между ученето от миналите ви грешки и обсебването от тях.

Ако някога сте наблюдавали дете, ще забележите, че в съзнанието на детето има само „днес“. Няма мисъл за миналото или бъдещето, просто то живее в настоящия момент. Някога всички бяхме деца. Също така всички сме способни да живеем в настоящето и да облекчим стреса от преосмислянето. Как?

Опитайте се да медитирате, за да спрете да мислите. Медитацията може да ви помогне да се върнете към онези по-прости и щастливи времена от своето детство.

4 начина как да спрем прекаленото мислене с медитация:

1. Медитацията намира правилната гледна точка

Прекаленото мислене може да измъчи съзнанието ви с ненужни мисли и идеи. Може да ви стресира с намеци, съмнения, подозрения, съжаления и изкривена реалност. Нито един от тези атрибути не води до спокоен или щастлив живот. Медитацията ви дава перспектива, като ви носи яснота, че има по-голяма картина. Осъзнавате, че мислите ви са ограничителни и пристрастни.

2. Медитацията ви помага да преодолеете негативните мисли

През по-голямата част от времето гледаме да хвърлим вината за хаоса в живота си на някой друг. В крайна сметка е по-лесно да се справяте с проблемите, когато можете да насочите пръст към някого, нали? Медитацията ви помага да преодолеете негативни черти в характера си като търсене на вина у другите и посочване с пръст. Тя ще направи чудеса, като ви помогне да спрете да мислите прекалено много. В това осъзнато пространство ще можете да прогоните негативните мисли и да търсите по-висши истини. И самите вие да се превърнете в една по-добра версия на самите себе си.

3. Медитацията освобождава ума ви

Прекаленото мислене е знак, че нещо ви гризе. Стигнете до дъното на безпокойството си и се справете директно с него. Медитацията помага да разсеете ума си. Ще можете да организирате, приоритизирате и анализирате ефективно и ясно в главата си. След като разпознаете проблема, можете да работите по отстраняването му. Това ще помогне да се избегне криволиченето сред множество несвързани и негативни мисли.

4. Освобождава ви от привързаност

Прекаленото мислене е проява на вашата привързаност - към вашите думи, действия, идеи и мисли. Толкова сме привързани към хората и взаимоотношенията. Това замъглява преценките и разсъжденията, което ни прави свръхкритични и свръханалитични.
Как се откъсвате от връзките? Медитацията може да ви помогне да излезете от коловоза на прекаленото привързване и преосмисляне. Това ще ви даде яснота на ума и ще разшири умствения ви хоризонт. От своя страна, това ще разшири обхвата на безкрайните възможности в живота ви.

3 бързи съвета, които трябва да запомните, за да спрете прекаленото мислене:

  • Не чакайте изскачащи епизоди с преосмисляне, за да започнете медитация.
  • Практикувайте редовно по 20 минути два пъти на ден, за да освободите тревогите си. Когато стресът се натрупва, това води до преосмисляне и свръханализ. Ако сте начинаещ, ръководената медитация за облекчаване на стреса може да помогне за предотвратяване на прекаленото мислене.
  • Прекаленото мислене около доброто чувство може да има обратен ефект. Постоянно ще се опитвате да съобразите всяко ново преживяване с превъзходното, а те по-често не отговаряте на очакванията ни. Така че бъдете наясно с клопките на преосмислянето.

10 малки подобрения, които ще променят живота ви след 40 (+ Видео)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X