Напишете дума/думи за търсене

10 малки подобрения, които ще променят живота ви след 40 (+видео)

Който твърди, че възрастта не променя нищо, или се страхува прекалено много от нея, или е твърде млад. Когато минем 40, е добре да помислим за някои корекции, които ще направят живота ни по-здравословен, а нас - по-щастливи.

1. Добавете няколко минути медитация към ежедневния си график

Само няколко минути медитация на ден могат да подобрят здравето ви за дни, седмици, месеци и години. Едно проучване от 2018 г., публикувано в Journal of Occupational Health Psychology, установява, че хората, които са правили между 10 и 20 минути медитация на базата на приложения за период от 8 седмици, имат по-добро цялостно благосъстояние, минимизират свързания с работата стрес и свалят кръвното налягане. 

2. Загрейте, преди да тренирате

Може да сте нетърпеливи да започнете своята тренировка, но добавянето на няколко минути упражнения за разтягане и загряване към вашата рутина може да ви спести сериозни контузии. Само пет минути бързо ходене, скачане или движение с ниска интензивност е всичко, от което се нуждаете, за да направите това добро дело за своето тяло. 

3. Правете всеки ден по няколко упражнения срещу остеопороза 

Понеже сме склонни да изпитваме известна загуба на костна маса на средна възраст, правенето на упражнения като клекове и изкачване на стълби може да ни е от голяма помощ. 

Вижте още упражнения срещу остеопороза, които може да правите всеки ден вкъщи.

4. Разменете стола си с топка за упражнения

Направете работния си ден по-здравословен и приятен, като смените традиционен стол на бюрото с голяма топка за упражнения. Публикувано в BioMed Research International изследване твърди, че учениците, чиито столове са заменени с топки за упражнения, имат по-малко физически дискомфорт от седенето и по-добро академично представяне.

5. Хапвайте поне по една ябълка преди ядене

Една ябълка на ден наистина може да разреди посещенията при лекаря, а и при зъболекаря също. Проучване от 2009 г., публикувано в списание Appetite, разкрива, че хората, които са хапвали ябълки преди обяд, са намалили общия си калориен прием с 15%, докато проучване от 2018 г., публикувано в PLOS One, показва, че яденето на ябълки има ефект върху бактериите, подобно на това, когато миете зъбите си.

6. И добавете малко авокадо към предястията си

Проучване от 2017 г., публикувано в списание Nutrition, установява, че яденето на авокадо по време на хранене намалява глада на участниците в проучването и ограничава желанието им да хапнат нещо скоро след това. Така че добавянето на този зелен плод може да улесни раздялата ви с упоритите килограми, които са склонни да се трупат с напредване на възрастта.

7. Сложете малко ленено семе в сутрешното си смути

Направете любимото си смути по-здравословно за секунди с добавянето на малко смляно ленено семе. Без да променя вкуса или консистенцията на вашата напитка, лененото семе осигурява здравословна доза фибри, което проучване от 2015 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition разкри, може да намали риска от колоректален рак.

8. Ограничете приема на алкохол

В допълнение към добавянето на допълнителни калории към вашата диета, прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от рак на дебелото черво. Ако пиете, не е добре да е повече от чаша-две вино на ден. 

9. Заменете едното кафе за зелен чай

Смяната на само една чаша кафе на ден за малко зелен чай може да донесе големи ползи за здравето с течение на времето. Според мета-анализ от 2011 г., публикуван в Obesity Reviews, когато се консумират заедно, катехините и кофеинът - комбинация, открита в зеления чай - значително увеличават енергийните разходи и изгарянето на мазнини на изследваните лица за период от 24 часа.

10. Започнете деня си с яйца

Яйцата са вашият избор, ако искате да подобрите здравето си. Често цитирано проучване от 2008 г., публикувано в International Journal of Obesity (Лондон), установява, че заместването на богата на въглехидрати закуска с подобно калорично количество яйца увеличава загубата на тегло. Всъщност селенът, който се намира в яйцата, може дори да намали риска от заболяване на щитовидната жлеза.

Очаквайте и втора част на материала.

Митове за здравословното хранене, които трябва да знаем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X