Напишете дума/думи за търсене

10-минутни упражнения с уникален ефект (+видео)

Скорошно изследване доказа, че е възможно тренировка за 10 минути да донесе същите ползи като 45 минути джогинг и като 30-минутна тренировка във фитнеса.

Нещо повече, красотата на 10-минутните тренировъчни сесии е, че позволяват пълна гъвкавост. Това означава, че може да превключвате вида тренировка, която правите по всяко време (йога, джогинг, тежести, пилатес), да коригирате движенията, да опитвате нови и различни неща, да ги осъществявате навсякъде и по всяко време.

Много е важно обаче да си изградите навика и да ги правите всеки ден. След като се превърнат в навик, ще ги правите почти автоматично.

Предимствата на 10-минутните упражнения:

1. Покачват настроението и подобряват работата на мозъка

Проучване в Neuropsychologia показва, че 10-минутна тренировка с умерена до енергична интензивност увеличава концентрацията и подобрява работата на мозъка през целия ден след това.
След като се раздвижите, броят на освободените ендорфини осигурява увеличаване на енергията, мотивацията и намалява чувството на депресия и умора.

2. Защитават ставите

След проследяването на близо 4000 жени около 70-те в продължение на три години изследователи установяват, че тези, които съобщават, че имат болки при артрит, се нуждаят от само 75 минути седмично умерени упражнения като бързо ходене, за да намалят честотата на симптомите с близо 30 процента. Това е невероятно, нали?

3. Изграждат сила

Едно от основните предимства на кратките серийни тренировки е, че те намаляват мускулната умора, като ви позволяват всеки път да насочвате различни мускули на тялото. Всеки ден работете за различни части от тялото.

Изследване показва, че участниците, които са правили 10 минути вдигане на тежести три пъти седмично, са натрупали толкова сила, колкото тези, които правят рутинна процедура от 30 минути.

4. Понижават кръвното налягане

Разделянето на вашата тренировка на няколко сесии на ден може да се окаже по-полезно за понижаване на кръвното налягане, отколкото едно продължително трениране във фитнеса. Проучване установи, че 10-минутните тренировки всеки ден са по-ефективни за предотвратяване на бъдещи скокове на кръвното налягане и подобряване на сърдечно-дихателната функция от една 30-минутна тренировка.

5. Помагат да управлявате теглото си

Ако ви харесва да тичате, проучванията показват, че само 40 минути джогинг на седмица са достатъчни, за да направят съществена разлика в целите ви за управление на теглото. Ако заложите на високо интензивни интервални тренировки, това проучване показва, че 10 минути ежедневни упражнения не само съдействат за отслабване, но помагат за поддържане на здравословен индекс на телесна маса.

Вижте пример за високо интензивни интервални тренировки за начинаещи: 

6. Намаляват стреса

Доказано е, че упражненията намаляват количеството стрес, който задържаме, намаляват умственото претоварване и предотвратяват някои заболявания по-късно.

Положителни промени в автономната нервна система може да се случат само със 70-75 минути упражнения седмично. Още по-интересно е изследването, установило увеличаване на когнитивните резултати и функции независимо от възрастта. Освобождаваме насъбрания стрес и напрежение по време на тренировка. Освобождаването на тези емоции, преди да седнем да работим, избистря главите ни да мислим по-ясно и да се чувстваме по-продуктивни.

7. Спим по-добре през нощта

Проучване анализира моделите на сън и поведението на 3081 възрастни от 18 до 85 години в продължение на седем дни. Тези, които са изпълнявали минимално необходимото количество физическа активност за възрастовата си група, са показали 95% намаление на чувството на сънливост през деня в сравнение с тези, които не са спортували.

Намерени са и значителни подобрения при намаляване на спазмите на краката и подобряване на концентрацията, когато хората се чувстват уморени. 10-минутната физическа активност всеки ден не само ще ви помогне да спите по-добре през нощта, но и ще ви даде възможност да се съсредоточите по-ясно през деня.

Триминутни упражнения правят краката слаби и елегантни

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X