Напишете дума/думи за търсене

Енджи Касабие: Ако искате да отслабнете, намалете храните без целулоза (+меню)

Д-р Касабие, само празниците ли са причината да пълнеем през зимата?

Всяко преяждане и неправилен хранителен режим води до качване на килограмите. По празници се натрупват поводи за обилни трапези. Подсъзнателно допускаме грешка, като не закусваме, защото сме заети с приготовленията и като седнем на масата, се нахвърляме на храната, а горкият ни стомах се чуди какво се е случило. Той събира 200-250 г храна, а ние му даваме двойно и тройно повече. Като добавим, че през студените месеци се движим по-малко и изразходваме по-малко енергия, проблемът се задълбочава. Включва се и защитната система на организма - при ниски температури ни се хапва по-мазна и висококалорична храна, за да се стоплим.

Кои храни да ограничим, за да заличим последствията от обилните трапези?

Няма забранени храни, има големи порции. Диетите са най-големият враг на елегантността. Когато забраняваме на организма си дадена храна, той забравя как да я усвоява. И когато пак започнем да я ядем, той се затормозява и започваме да трупаме килограми. Забраните са проблем и за психиката.

Тогава какъв е правилният подход към храната?

Всичко започва от главата. Трябва да пренастроим психиката си, да решим, че наистина искаме да отслабнем. И да признаем пред себе си колко точно ядем.

Всички диетолози обръщат специално внимание на водата...

Уча пациентите си да пият много вода, поне по 500 мл преди всяко хранене. Без вода организмът няма как да се освободи от токсините. А те са навсякъде, във всички храни, колкото и да са екологични. Препоръчвам пиенето на вода и след хранене, особено след десерт, за да измиете вкуса на храната и да не се полакомите за още.

Как да организираме дневния си режим, когато пораженията са налице?

Храненето е 70% от битката с килограмите, останалите 30% са спорт и активен живот. Превърнете спорта в част от всекидневието си. Всеки сам да избере какво му е приятно да прави. Удоволствието е важно, нищо не трябва да е насила. Чрез спорта помагаме на отслабването, стягаме тялото, оформяме го. И кожата не се отпуска, когато я лишаваме от излишните мазнини под нея. Стремежът към топформа трябва да е комплексен, за да постигнете траен ефект без вреда за здравето.

Какво да включим в менюто си през зимата?

Основно пълнозърнести продукти, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци. Консумацията на червено месо, яйца и млечни изделия трябва да е умерена. Намалете храните, които не съдържат целулоза, ограничете захарта, солта и мазнините.

Колко килограма е здравословно да сваляме на седмица?

Зависи от теглото на всеки. Здравословното отслабване е между 0,7 и 2 кг мазнини на седмица. Изследвайте своя индекс на телесната маса, за да разберете колко вътрешни мазнини имате, колко вода задържате. Ако показателите са доста завишени, трябва да се консултирате със специалист.

Примерно меню на д-р Касабие

Закуска: парче баница (140-150 г) с чаша мляко.

Втора закуска: 50 г сурови ядки и чаша прясно изцеден сок.

Обяд: до 200 г готвена храна според предпочитанията ви и салата от пресни зеленчуци или 250 мл айрян.

Следобедна закуска: 180 г печена тиква с мед и орехи.

Вечеря: 200 г печено пиле с гарнитура от печени (задушени) зеленчуци и салата от зеле и моркови.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X