Напишете дума/думи за търсене

Енджи Касабие: Спирулината прави чудеса за фигурата (+рецепти)

В своята кухня известната диетоложка Енджи Касабие е поставила на почит салатите и месцето, без които не може. Магданозът също е на пиедестал, както и цвеклото. Разберете как се храни и какво готви жената, която непрекъснато пътува по света и съветва световноизвестни личности какво да консумират, за да бъдат здрави и във форма.

Енджи, кажи ни за любовта си към магданоза?

Да, често използвам тази свежа зеленина. Дава много хубав вкус на ястията. За закуска обичам да си направя филийка със сирене и отгоре да я посипя с много магданоз на ситно. Той е в големи количества и в салатата табули.

В България рядко се прави по правилната рецепта. В тази салата трябва да има ситно нарязан магданоз, ситно нарязани домати, пресен кориандър, с който става много по-вкусно, и ситно нарязан лук. Булгурът се слага за малко в гореща вода, изважда се, добавя се в салатата и всичко се обърква. Салатата може да се направи и с киноа. Да, киноата е полезна, но това не означава, че може да ядем от нея в гигантски количества. Наистина дава енергия, вкусна е, но е редно да се хапва в малки количества, защото е въглехидрат. В киноата има протеин, но той не е пълноценен, както е този от месото.

Когато не съм приготвила нищо за ядене у дома, слагам в малка купичка киноа, сос от нар, зехтин, черен пипер и сол. Бъркам го и го ям. Не съм капризна към храната. Обичам по-изчистените храни, в които няма много различни вкусове и продукти.

Каква роля играят зеленчуците в твоето хранене?

Много обичам зеленчуци. Всичко, което е зелено, ми е супер вкусно. Предимно посягам към спанак, коприва, маруля, рукола. А цвеклото го обожавам. Някои хора казват, че им мирише на пръст, но на мен ми е много вкусно и нямам проблем да го ям сурово. Правя салата от спанак и цвекло, и я овкусявам със зехтин и лимон. Мога да я ям по цял ден. За следобедна закуска пък много обичам гръцко цедено кисело мляко и бразилски орехи, които ми се услаждат повече от другите.

Кои супи предпочиташ?

На първо място сякаш поставям крем-супата от леща. Тя е много полезна и помага срещу анемия. В нея слагам крутони от арабски хляб, които може да са печени.

Харесвам зеленчуковите крем-супи като тези от броколи или спанак с настъргано сирене. Бистрите супи ги предпочитам люти и без картофи. Иначе не мога без месо. То ми е необходимо и заради тренировките във фитнес залата. Наблягам предимно на телешко.

Разкажи за някои от любимите си рецепти.

След като сваря червената леща, която ми е любима, с малко вода, я овкусявам с лимон, чесън, зехтин, сол, пипер и я поръсвам отгоре с нарязан магданоз. Хапвам я с хляб.

Лещата може да се поднесе с ориз и върху ястието да се нахвърлят запържени големи шайби лук. Става супер вкусно. Хумусът от нахут, тахан, зехтин, лимон, чесън и магданоз на ситно също е прекрасна идея. Винаги, когато поднасям бобови или готвени зеленчукови храни, са с ориз. Много вкусно е запърженото фиде, към което добавям ориз, готвя го в зеленчуков или месен бульон и става перфектно, защото фидето остава на пръчици. Прясното зеле пък може да се направи на сарми и те да се напълнят с ориз, зеленчуци, стафиди и подправки по желание. Варят се във вода, зехтин, лимон и малко чесън на скилидки. Зелето може да участва и в постна мусака.

Коя е любимата ти паста?

Услажда ми се вариантът със сушени домати, каперси, сметана и черен пипер на зърна.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X