Напишете дума/думи за търсене

Енджи Касабие: Спирулината прави чудеса за фигурата (+рецепти)

А любимото си месо как го предпочиташ?

Никога не ям месо, което не е мариновано. Тази практика е задължителна за мен. Винаги месото трябва да е добре измито, да е минато с лимон и сол. Използвам различни маринати. Най-много харесвам тази със скилидки чесън на шайби, зехтин, лимон, черен пипер и сол. Месото остава за една нощ в маринатата или поне за два часа, и ако нямам време, го слагам в тигана с маринатата. Така се готви в нея. Става много по-сочно и месото няма неприятна миризма. Заради всички тези антибиотици и химии, пилето днес няма вкус. Затова него винаги готвя по този начин, но също и телешкото, дори и рибата.

Кой десерт предпочиташ?

Обичам всеки сладкиш, стига да е сух. Харесвам кекс, бисквити. Хапвам торти, но в България и Гърция има тежки видове с крем, които не харесвам. Тогава изяждам блата и оставям другото. Аз правя така, а хората обратното (усмихва се).

Вземаш ли някаква хранителна добавка?

В момента произвеждам в топли минерални води в Гърция водораслото спирулина, което пия на таблетки без консерванти. Тази добавка подобрява перисталтиката и е особено полезна за хора с проблем в изхождането, или за тези, които искат да отслабнат. Повишава имунитета, понижава холестерола, дава енергия, съдържа голямо количество витамини и минерали. С нея целулитът намалява с 10-20% от първия месец на прием. Но трябва да се приемат поне 2 л вода всеки ден. И кожата става по-стегната.

Бих посъветвала жените, които искат да се преборят с целулита, да не прекаляват с млечните продукти. С тях се задържа и вода. Едно парче сирене дневно е достатъчно и то не на всяко ядене. Примерно 50-100 г максимум. Прясното мляко е препоръчително до 25-30 години. След това е добре да се приема кисело.

Талятели с пушена сьомга, сушени домати и сметана

Богато на фосфор

лесно

4 порции

20 мин

За една порция:

380 ккал

мазнини 7 г

въглехидрати 16 г

протеини 12 г

необходими продукти:

400 г талятели

100 г пушена сьомга

6 сушени домата

1 к.ч. сметана

50 г пармезан

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 ч.л. мед

черен пипер

сол

начин на приготвяне:

1. Пуснете талятелите във вряща подсолена вода и ги сварете според указанията на опаковката. След това ги извадете, отцедете и измийте със студена вода.

2. В дълбок тиган задушете в масло лука и пресования чесън. Добавете меда и бъркайте до карамелизиране на лука.

3. След това добавете талятелите, ситно нарязаната пушена сьомга, маринованите сушени домати и сметаната. Можете да използвате и обикновени сушени домати, но преди да ги добавите към талятелите, ги пуснете във вряща подсолена вода за няколко минути.

4. Бъркайте талятелите, докато сметаната изври. Подправете ястието с черен пипер и сол на вкус и сервирайте горещо, поръсено с настърган пармезан.

Сьомгата е с високо съдържание на антиоксиданти, витамин А, витамин Д и селен.

Леща с грейпфрут

Богато на желязо

лесно

4 порци

40 мин

За една порция:

230 ккал

мазнини 3 г

холестерол 1 мг

въглехидрати 7 г

протеини 2 г

необходими продукти:

250 г зелена леща

2 розови грейпфрута

за соса:

1 лук

1 портокал

1 лимон

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

6 с.л. зехтин

2 с.л. оцет

1 малка връзка пресен кориандър

сол

начин на приготвяне:

1. Сварете лещата в подсолена вода за около 25 минути. След това я изсипете в тиган.

2. Добавете соса - всички съставки, нарязани на ситно и смесени с оцета и зехтина. Добавете и сока от грейпфрутите. Разбъркайте за около 5 минути на средно силен огън.

3. Оставете ястието да изстине и го поднесете с препечен хляб.

По желание към ястието може да добавите парчета пушена сьомга или яйца на ситно.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X