Напишете дума/думи за търсене

Защо спирулината е такова чудо за здравето

Спирулината е синьозелено микроводорасло, известно сред растенията като един от най-богатите източници на белтъчини и други жизнено важни хранителни вещества. Тя укрепва и подсилва имунната система и е полезна за поддържане на здравословен и балансиран режим на хранене. Тъй като няма целулозни клетъчни стени, тя няма нужда от физическа или химическа преработка, за да е лесносмилаема. Наричат я още "майчиното мляко на Земята", защото е богата и на гамалиноленова киселина, която се съдържа само в майчиното мляко.

Водораслите са едни от най-интересните творения на природата. Някои учени смятат, че именно от тях се е зародил животът на Земята преди милиарди години. Около 21% от кислорода на планетата се произвежда от водорасли. Повече от 1000 години хората ги използват като източник на храна и лекарство за много болести. В Далечния Изток и най-вече в Япония още преди новата ера хората консумирали водораслите като храна, чийто съставки са в идеален баланс. Спирулината е била известна и на маите и ацтеките. С нея укрепвали и подмладявали организма си. Тя била основна част от менюто им. И до днес синьозеленото водорасло е част от всекидневната трапеза на коренното население на Африка и Америка. И в други страни са разработени методи за отглеждането й. Учените обаче откриват уникалните му свойства едва преди около 30 години.

Източник на белтъчини

Синьозеленото водорасло е 20 пъти по-богато на белтъчини от всеки друг продукт. То съдържа големи количества бета каротин, витамин В12, желязо, калций, магнезий, калий, цинк, селен, гамалиноленова киселина.

Хранителни влакна

Спирулината съдържа много хранителни влакна, които помагат за изхвърлянето на токсините от организма. Тя е богата и на фенилаланин - аминокиселина, която контролира апетита и понижава теглото.

Въздействие върху имунната система

Дори малки количества синьо-зелено водорасло подобряват значително работата на имунната система. То стимулира взаимодействието между клетките и им помага да разпознаят ДНК-то на чуждите организми. Тези свойства се дължат на наличието на бета-каротин, факоцианин и полизахариди в състава на растението.

Кръвообразуване

Високото съдържание на биологично активно желязо във водораслото го прави идеален лек при анемии. Медицински проучвания доказват, че водораслото повишава способността на организма да синтезира червени кръвни телца.

За добро храносмилане

Приемането на спирулина (на таблетки или на прах) предизвиква съществени изменения в моторната функция на стомаха. Водораслото потиска размножаването на патогенната микрофлора и стимулира функционирането на полезните лакто- и бифидобактерии. А здравата микрофлора е условие за добро здраве, тъй като стимулира абсорбирането на необходимите хранителни вещества.

Активен антиоксидант

Свободните радикали, които се образуват в организма поради химическото и радиационното замърсяване на околната среда, неправилното хранене и стрес са изключително вредни за нашите клетки. Спиролината е богат източник на едни от едни от най-мощните антиоксиданти - провитамин А, витамини С и Е и микроелементите селен, цинк, мед, желязо, хром. Тя съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. Три пъти е по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма отколкото в червеното месо, рибата и пилешкото.

Естествен сладък вкус

Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на рамнозата - комплексна захар, която лесно се разпределя в организма, което е важно за инсулиновия апарат на панкреаса. В 1 г суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холесетрол.

-----------

Според изследвания на американски учени воден екстракт от спирулина възпрепятства възпроизводството на вируса на СПИН в човешките клетки, а високите концентрации спирали напълно неговото развитие.

--------

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X