Напишете дума/думи за търсене

7 здравословни проблема, предизвикани от неправилни обувки

Знаете ли, че обувките, които носите, оказват голямо влияние върху вашето здраве? От краткосрочни ефекти като проблеми с ноктите до някои сериозни кожни инфекции, неправилният избор на чепици може да бъде кошмар.

Краткосрочни ефекти

1. Проблеми с ноктите
Може да развиете няколко проблема с ноктите и да провокирате появата на гъбички, като носите неподходящи обувки. Ако има натиск, идващ отстрани на пръстите, има голяма вероятност това да вдлъбне кожата в нокътната плочка. В резултат на това може да развиете врастнали нокти на краката и да получите и инфекция на ноктите.
В повечето случаи гъбичните инфекции се развиват поради незначителни случаи на травма на пръстите на краката, които карат ноктите да се повдигат достатъчно високо. Това дава възможност на организмите да проникнат в нокътното легло и да се размножават. В резултат на това те се превръщат в гъбична инфекция.

2. Атлетно стъпало

Много често заболяването, обикновено наричано „ атлетно стъпало“, се причинява главно от дерматофит - гъбичен вид, живеещ на повърхността на кожата. Основната причина за това състояние са тесните обувки, които притискат пръстите на краката един в друг. Някои от последиците от това са възпаление, лющене на кожата и интензивен сърбеж.

3. Мазоли
Ако забележите твърда мъртва кожа отстрани на стъпалата или пръстите на краката, най-вероятно става дума за мазоли. В повечето случаи те са причинени от продължителен натиск върху определена област на краката ви. Ако обувките са прекалено свободни, те ще създадат триене и ще търкат кожата на стъпалата ви, докато се плъзгат. Мазолите са доста болезнени, тъй като съдържат нервни влакна и кръвоносни съдове.

4. Болка / дискомфорт
Освен гореизброените проблеми, може също да изпитате различни видове дискомфорт и болка от носенето на неподходящи обувки.

Дългосрочни ефекти от грешни обувки


Въпреки че те може да не са толкова често срещани, дългосрочните ефекти не трябва да се пренебрегват.

1. Спаднали сводове

Обувките, които не предлагат подходяща опора, могат да причинят един от най-лошите дългосрочни проблеми: спаднали сводове. Ако задната част на крака и ахилесовото сухожилие са стегнати при ходене, може да напрегнете връзките, сухожилието на мускула и плантарната фасция. Подкрепата е особено важна за спортистите, тъй като неправилната обувка може да причини сериозни състояния като плантарен фасциит, което изисква специално лечение с ударна вълна, за да се отървете от него.

2. Болки в гърба / Проблеми със стойката

Това се случва, защото обувките имат значителен ефект върху подравняването на цялото тяло, както и върху стойката. Ако носите неподходящи обувки за дълго време, това може да повлияе негативно на действието на гръбначния мускул на кръста. В резултат на това може да почувствате скованост и влошаване на стойката си. Освен това може да развиете компресия на лумбална дискова херния, което причинява болка в долната част на гърба. За да облекчите този проблем, може да опитате йога за начинаещи.

3. Болки в ставите

Грешният вид обувки също може да доведе до болки в ставите в коленете. Поради неправилна опора на обувките може да се наложи коленете да се огъват повече, за да помогнат за намаляване на шока, който краката изпитват, докато ходите. Това означава, че мускулите на предната част на бедрата ви ще трябва да работят по-усилено. В дългосрочен план това може да причини силна болка в коляното и дори артрит.

Носенето на неправилно прилепнали обувки, които осигуряват недостатъчна подкрепа и комфорт, може да причини както краткосрочни, така и дългосрочни здравословни проблеми. Въпреки че повечето от тях могат да бъдат лекувани, винаги е най-добре да се предотврати, отколкото да се лекуват тези проблеми по-късно.

Грешки с обувките, заради които ни болят краката

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X