Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали имаме зависимост от дадени храни?

Пристрастеността към храната не е само желание да хапнете нещо вкусно. Тя е част от характеристиките на човешкото поведение и неговите преживявания, свързани с определени продукти.

Пристрастеността към храната не само се отразява негативно на здравето, но влошава психологическото състояние и намалява качеството на живота. Специалисти от Центъра за изследване на затлъстяването и безопасността на храните в университета Йейл са разработили специален въпросник за храненето. Той ще ви помогне да разберете дали страдате от пристрастяване към храната.

Предлагаме ви списък на основните показатели, характерни за зависимостта от захар, брашно и технологично обработени продукти. Колко често и интензивно човек се сблъсква с тези усещания и модели на поведение, толкова силно пристрастяване към храната ще се изрази.

1. Ядете определени храни, дори когато не усещате глад, само защото неустоимо сте привлечени към тях.

2. Изпитвате негативни емоции поради необходимостта да се сдържате пред определени храни.

3. Преяждането ви кара да се чувствате мудни и уморени.

4. Да речем, че сте си позволили да ядете голямо количество от дадена храна. След това се измъчвате от угризения, вместо просто да прекарвате приятно време с любими хора, правейки това, което обичате или да се отпуснете.

5. Имате симптоми на тревожност веднага щом спрете да консумирате определени храни (това не включва кафе, чай, енергийни напитки).

6. Хранителното ви поведение ви създава ярки емоционални преживявания.

7. Трудностите, свързани с храната и храненето, намаляват вашата ефективност при изпълнение на ежедневни дейности и задачи. Това включва работа, учене, взаимодействие със семейство и приятели. Въпреки това вие продължавате да се придържате към вашия начин на хранене, а негативните последици не ви спират.

8. Принуждавате се да ядете все повече и повече от любимите си храни и ястия, за да преживеете поне няколко положителни чувства или да отслабите негативните емоции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X