Напишете дума/думи за търсене

Какво означава, когато сънуваме храна?

Резултати от изследвания по темата посочват, че 33 процента от мъжете и 40 процента от жените си спомнят своите обонятелни и вкусови преживявания, след като се събудят. Учените също предполагат, че жените са склонни да проявяват негативни сънища, свързани с храната, докато мъжете имат положителни.

От зората на психоанализата има различни тълкувания на сънища за храна. Сънуването на храна е отражение на това как сме на емоционално ниво. Сънищата, свързани с храна, са често срещани при хора с хранителни разстройства.
Нека разгледаме седем обяснения на сънуването на храна, които обикновено имат универсална символика.

1. Емоционални състояния
Сънуването за храна е отражение на текущото ви емоционално състояние. Ако вкусът или миризмата на храната, която ядете в съня, е сладък или приятен, това е символ на положителни емоции. От друга страна, ако вкусът или миризмата са кисели или горчиви, това сочи към отрицателни емоции.

Има доказателства, че настроението обуславя нашия избор на храна в действителност. По време на будност някои емоции може да преобладават над други поради стрес, конкретна ситуация, отношенията, която имате с околните. Тези емоции могат да се пренесат и в сънищата ви.

2. Икономическо изобилие
Сънуването на храна в изобилие е пряк символ на икономически просперитет. За да има смисъл тази интерпретация, трябва да имате достъп до храната пред вас.
Ако не може да я изядете, докоснете или да се доближете до нея, тогава символизира изобилие, което е там, но е възпрепятствано и вие не може да го достигнете. Колкото повече храна има на масата или на мястото, където се намирате, толкова по-голямо е свързаното изобилие.

3. Добри отношения с другите
Ако сънувате, че ядете или купувате храна със семейството си, сънят ви може да се тълкува като символ на добрите ви отношения с тях. Ако не може да различите лицата на хората, с които сте, приемете го като цяло като добър знак. Това означава, че сте на добро място, с хора, които високо цените и които изпитват същото към вас.

Ако разпознаете хората в съня си, може да приемете това като заздравяване на връзката ви с тях. Това е така, защото храната не е само средство за оцеляване или препитание за нас, но и инструмент за връзка с другите. Има хиляди ритуали, церемонии и други подобни събития, които храната е главно действащо лице.


4. Нещастни моменти в настоящето или бъдещето
Ако сънувате гнила храна, това може да символизира нещастни събития във вашето настояще или близко бъдеще.

5. Независимост, свобода или автономия
В зависимост от контекста сънуването на отказ от храна може да се тълкува като символ на свобода, независимост или частична или пълна автономия. Отхвърлянето може да бъде пряко или косвено. Какъвто и да е случаят, вие ще изберете да не ядете храната от човека, който ви я предлага.

Пример за това как това може да се превърне в реалност е, че току-що сте намерили по-добре платена работа, станали сте независими от родителите си или сте започнали бизнес.
Сънуването за повторна употреба на храна е символ на свобода.

6. Чувственост или еротичност
Храната също има чувствен или еротичен компонент. Всичко зависи от това какви храни се появяват в съня, как и къде ги ядете и от техния вкус. Някои плодове имат ясна символична алюзия.

Ягоди, банани, грозде, праскови или дини са само част от плодовете с мощен еротичен заряд. Ако ги ядете в стая с чувствени декорации или пред някого, тогава може да приемете, че това означава, че в действителност искате да изследвате своята еротична страна.

7. Трудни отношения с храната в действителност
Както споменахме по-рано, повечето хора с хранителни разстройства имат опит с тези видове сънища от време на време. Следователно, ако сте се сблъскали с анорексия, булимия, преяждане, ограничаване на храната и т.н., тогава символиката е по-вероятно да сочи в тази посока. Тези сънища могат също така да подчертаят всякакъв вид специална връзка, която имате с храната.

Например хора с наднормено тегло, затлъстяване или които са си поставили за цел да отслабнат, може да са придирчиви към храните в диетата си. Тази мания може да се пренесе в сънищата, така че те да станат нищо повече от отражение на връзката им с храната в реалността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X