Напишете дума/думи за търсене

Невероятните неща, които ни се случват по време на сън

Знаете ли всичко за сънищата? Едва ли. Оказва се, че има факти, които са малко познати, а много интересни. Научете повече за тях.

Факт №1: Не можете да четете по време на сън, нито да кажете колко е часът
Ако не сте сигурни дали сънувате или не, опитайте да прочетете нещо. По-голямата част от хората са неспособни да четат в сънищата си.

Същото важи и за часовниците: всеки път, когато погледнете часовник, той ще покаже различно време.

Факт №2: Осъзнато сънуване
Има цяла субкултура от хора, практикуващи това, което се нарича луцидно или осъзнато сънуване. Използвайки различни техники, те могат да поемат контрола над сънищата си те си и да правят невероятни неща като летене, преминаване през стени и пътуване до различни измерения или дори назад във времето.

Факт №3: Насън са направени множество изобретения
Сънищата са „виновни“ за много от най-великите изобретения на човечеството. Няколко примера: идеята за Google хрумва на Лари Пейдж по време на сън. Тесла сънува генератора на променлив ток, а Менделеев – прочутата едноименна таблица.

Факт №4: Пророчески сънища
Може да ви звучи невероятно, но има сънища, които предупреждават за бъдещи събития. Не всички са такива, но ето примери за пророчества, дошли насън: Ейбрахам Линкълн сънува убийството си. Част от жертвите на на 11 септември също са разказвали, че сънища са ги предупреждавали за кошмара. На Марк Твен му се е присънила смъртта на брат му

Факт №5: Сънна парализа
По време на такава парализа е възможно да възникне временна неспособност за говор или за движение на ръцете и краката, тялото, главата. Същевременно е налице пълна осъзнатост за случващото се, което става причина за появата на силен страх по време на съня.

Факт №6: Ловецът на сънища


Ловецът на сънища е един от най-известните символи на индианците. Това е рехава паяжина, изтъкана в обръч, и украсена със свещени предмети, предназначени да предпазват от кошмари.

Факт № 7: Повишена мозъчна активност
Вероятно асоциирате спането с мир и тишина, но всъщност нашите мозъци може да са по-активни по време на сън, отколкото през деня.

Факт № 8: Домашните любимци също сънуват
Сигурно сте чували как кучето ви понякога скимти по време на сън. Вероятно в този момент то има някакъв кошмар, защото животните също сънуват като стопаните си.

Факт № 9: Винаги сънувате - просто не го помните
Много хора твърдят, че изобщо не сънуват, но това не е вярно: всички сънуваме, но 60% от хората изобщо не помнят сънищата си.

Факт № 10: Незрящите хора също сънуват
Незрящите хора, които не са се родили слепи, виждат изображения в сънищата си, но хората, които са се родили слепи, изобщо не виждат нищо. Те все пак сънуват също, а сънищата им включват и другите им сетива – може да усетят аромати насън например.

Факт № 11: В сънищата си виждате само лица, които вече познавате
Доказано е, че в сънищата можем да виждаме само лица, които сме виждали в реалния живот преди.

Факт №12: Сънищата са по-често неприятни
Изненадващо, сънищата са по-често неприятни, отколкото хубави. Трите най-често съобщавани емоции, които се чувстват по време на сънуване, са гняв, тъга и страх.

Факт №13: Множество сънища на нощ
Може да имате до седем различни сънища в една нощ.

Факт №14: Разлики между сънищата при двата пола 
Интересното е, че 70% от всички герои в мъжкия сън са други мъже, но в женския сън се прокрадват по равно количество жени и мъже. Също така сънищата на мъжете съдържат много повече агресия. И жените, и мъжете сънуват на сексуални теми еднакво често.

Факт № 15: Не всеки сънува в цвят
До 12% от хората сънуват само в черно и бяло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X