Напишете дума/думи за търсене

Facebook - ниско самочувствие и лош имидж

„Денят се познава от сутринта” гласи една народна мъдрост.

Вярна, но малко демоде.
Във времето, в което съществуваме, денят вече се познава по първия сайт, в който влизаме сутрин.
Няма да важнича и да обяснявам как закусвам със статии от „Вашингтон поуст” и с културни новини от BBC News, ама е истина.
Половин час след това посягам с любопитство към Facebook, за да наваксам с животите на всичките ми знайни и незнайни познати.

Вероятно най-използваният и известен сайт в света на социалните мрежи, почти половината от потребителите на Facebook го посещават всеки ден. Има и такива, които буквално прекарват денонощието си в неговото виртуално пространство, забравили за служебни и домашни задължения, стигайки дотам, че да игнорират семейство и приятели в реалния свят.

Ниско самочувствие и лош имидж на тялото

В случай че не успели да схванете огромната мощ на социалните медии над нас, две нови проучвания помагат да наваксате.

Facebook има доста неоспорими ползи, но очевидно размътва умовете ни, като ни прави зависими към него и ни примамва да правим нездравословни сравнения между себе си и другите.

Резултатите от едното проучване показват, че 85% от анкетираните 1000 души използват Facebook като част от редовните си процедури за деня. Около една трета споделят, че влизат в него, за да се информират за случващото около тях, а две трети признават, че са го използвали, за да убият времето. Една четвърт от участниците казват, че се чувстват „зле “, ако нямат редовен достъп до отрочето на Марк Зукърбърг.

Жените прекарват около 30% повече време във Facebook от мъжете и те са по-склонни да публикуват актуализации на емоциите и отношенията, отколкото господата. Учените установили, че най-запалените фенки на Facebook са били по-щастливи и по-малко доволни от живота си в сравнение с тези, които не прекарват толкова много време в социалната мрежа.

Друго проучване установи, че Facebook може да добави още тежест към проблемите с имиджа на тялото, с които хората, особено младите жени и момичета, се сблъскват. Малко над половината от 600 участници в изследването са казали, че разглеждането на снимки във Facebook ти кара да се сравняват с другите. Малко по-малко от половината участници споделили, че когато гледат снимките на приятели във Facebook, те желаят да имат същото тяло.
А трети заявяват, че се чувстват тъжни, когато сравняват собствените си снимки с тези на своите приятели.

„Facebook улеснява хората да прекарват повече време и да израсходват доста от енергията си, критикувайки собствените си тела и желаейки да изглеждат като някой друг. Съвременните технологии и постоянният достъп до интернет насърчават отрицателния образ на тялото, ниската самооценка и в крайна сметка могат да допринесат за хранителни разстройства”, казва д-р Хари Бранд, директор на Центъра за хранителни разстройства в Шеппард Прат, който провежда изследването.

С една дума, Facebook прави това, заради което модните списания отдавна са критикувани: предлага подиум на младите хора да се сравняват с другите. Колкото повече време младите жени (между 12-19 години) прекарват във Facebook, толкова по-голяма е вероятността те да развият хранително разстройство, включително анорексия, булимия и стриктни диети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X