Напишете дума/думи за търсене

Игри на глада: грешки, които бойкотират отслабването

Грешките, които редовно допускаме, докато отслабваме, не само бойкотират свалянето на килограми, но може да ни причинят куп здравословни проблеми като гастрит и депресия.

Консумирате нискокалорична храна
Повечето диети препоръчват дневният порцион да се съкрати с 500 ккал, което може да ви изиграе лоша шега. Заради недостига на калории организмът започва да изпитва дефицит на енергия, която му е необходима за контрол на обменните и възстановителните процеси. Отначало той я получава от натрупаните мазнини, след това – от мускулната маса – поради което почвате бързо да отслабвате. Но радостта е краткотрайна, тъй като постепенно метаболизмът се забавя и спирате да сваляте килограми. Освен това дефицитът на калории влияе негативно на синтеза на някои хормони, поради което след диетата вероятно ще ви нападне вълчи глад. В допълнение се появяват бръчки, а ноктите и косата стават слаби и чупливи. За да избегнете тези ефекти, не понижавайте калорийността на менюто си с повече от 300-400 единици.

Не се храните след 18 часа
Ако последният ви прием на храна е в 18 ч., значи трябва да си легнете в 21. Ако сте свикнали да си лягате по-късно, вероятно ще ви измъчва ужасен глад. Според диетолозите най-добрият вариант е да си приготвите лека вечеря от салата и нетлъсто месо или риба и да хапнете 2 часа преди лягане.

Пиете малко течности

Центърът на глада и центърът на жаждата се намират много близо един до друг, затова много често бъркаме двете усещания. Ако ви се струва, че умирате от глад, възможно е просто да сте жадни. Затова експертите съветват да изпивате по чаша вода преди хранене (така ще изяждате по-малко) и 30 мин след хранене; както и да пиете достатъчно вода през деня.

Пропускате закуската
Знаем на теория, че закуската е най-важният прием на храна, но често я пропускаме. В резултат на това консумираме повече на обяд и на вечеря. Правилната закуска трябва да съдържа достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати. Тоест един омлет със зеленчуци, подправени със зехтин, върши чудесна работа.

Не отчитате калориите в алкохола
Алкохолът също съдържа калории – колкото градусът е по-висок, толкова повече са калориите. 50 г твърд алкохол ви дава 450 ккал, а 200 мл сухо вино – 120–150 ккал. Освен това всеки тип алкохол усилва апетита и ни кара да ядем повече. Разбира се, това не означава да се лишите напълно от алкохол, но се опитайте да подбирате напитки с по-нисък градус.

Липса на витамин D
Дефицитът на витамин D, който, както е известно, се синтезира на слънце, може да стане причина за лошо настроение, липса на сили и емоционално преяждане. Затова си осигурете достатъчно време на дневна светлина и консумирайте морски продукти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X