Напишете дума/думи за търсене

3 често срещани здравословни състояния, за които вероятно не знаете, че са причинени от стрес

С бързо нарастващото разпространение на стреса в по-голямата част от живота ни днес, много хора намират за по-трудно от всякога да спрат и да помиришат цветята, да се насладят на красотата на зелено поле или да практикуват други малки действия, които им носят радост и покой.

Ако сте от онези хора, които се чувстват непрекъснато тласкани да се втурват напред, като същевременно се разтягат във всички посоки, възможно е здравето ви да е застрашено.

Вие не сте компютър с безкрайно пространство за съхранение на данни. Нарастващата поява на заболявания като паркинсон, инсулт, диабет, алцхаймер, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, депресия и тревожност показва, че е време всички ние да обърнем внимание на потенциалните предупредителни знаци, че тежестта, която поставяме върху ума си и тялото е просто твърде много.

Кои са трите най-често срещани заболявания, медицински състояния и здравословни проблеми, причинени от ефектите на хроничния стрес върху тялото, за които трябва да внимавате?

1. Хранителни дефицити
Не е чудно, че толкова много от нас са болни и съсипани от умората. В забързания ритъм на живот правим компромис с качествения обяд и консумираме храна, която е лесно достъпна. Ако това звучи като вас, дори и без допълнителен стрес, вероятно диетата ви е хранително дефицитна.

Стресът изчерпва много от минералите и витамините, необходими за подпомагане на функционирането на тялото, изключвайки способността ви да усвоявате хранителните вещества, които приемате. Без правилно храносмилане и усвояване не може да превърнете храната в енергията, от която се нуждаете.

Например магнезият, необходим за регулирането на нервната система, движението на мускулите, кръвното налягане, съня и синтеза на протеини, е един от минералите, които са най-изчерпани при стрес. Ставате по-избухливи, раздразнителността може да се появи, мозъчната мъгла може да е проблем и запекът със сигурност е фактор.

Вашите щастливи витамини от група В също се изчерпват от стреса. Те не само помагат за създаването на ензими, необходими за храносмилането, но комбинацията от този клас витамини ви помага да образувате нови червени кръвни клетки, да поддържате сърдечния ритъм и да минимизирате депресията, промените в настроението, главоболието, глада за захар и безсънието.

Върнете се към храните, които ядете, когато сте под стрес – а именно въглехидратите. Вашето тяло се нуждае от витамини B1, B2, B3, B5 и B6, заедно с фосфор и магнезий, за да смила и метаболизира тези храни. Ако тези B витамини не присъстват, тогава въглехидратите, които ядете, вероятно се превръщат в мазнини, а не в енергия.




2. Надбъбречна умора
Надбъбречната умора е като тъмен облак, който виси над вас всеки ден и нощ от живота. Трудно ви е да станете от леглото сутрин. Едва си спомняте, че сте взели душ. Може да имате малко енергия около 9:00 сутринта и да започнете да се чувствате отново получовек, но към 15:00 сте готови за дрямка.

Обръщате се към кофеина и захарта като начин да нахраните енергията си. Отвътре душата ви плаче, докато мозъкът ви тласка към цикъла „нека го направим отново“.
Ако това описание включва и вас, тогава е вероятно вашите надбъбречни жлези да са уморени.
Умората на надбъбречните жлези не се случва за една нощ. Това е натрупване на твърде много напрежения от различни ъгли за определен период от време. Продължаващият стрес, без време за възстановяване, причинява хаос на вашите надбъбречни жлези.

Те са това, което ви поддържа живи. Те ви помагат да се справите със стреса, причинен от реални заплахи, но когато са претоварени при стресови условия, тези органи изстрелват кортизол и адреналин, за да ви поддържат бодри. Без време за възстановяване, този орган винаги е в повишена готовност.

Индийски билки като ашваганда, корен от женско биле могат да помогнат за подмладяване на надбъбречните ви жлези, както и пресни плодове и зеленчуци. Но дори и най-органичните храни може да са по-малко от достатъчни, когато надбъбречната умора се прокрадва.



3. Болести на черния дроб, жлъчния мехур и стомаха
Не е нужно да пиете алкохол, за да имате затлъстяване на черния дроб. Не е нужно да поглъщате прекомерни или трудно смилаеми мазнини, за да имате утайка в жлъчния мехур. И тази стомашна киселина, която изпитвате, може да е по-скоро свързана със стреса, под който сте подложени, отколкото с храните, които ядете.

При недостиг на магнезий и появата на запек вашата система се възстановява. По време на стрес, при който може да проявите гняв, разочарование, нерешителност, негодувание и неспособност да поемете повече отговорност, всички тези органи са засегнати.

Не може да избегнете стреса в нашия свят днес. Може обаче да осъзнаете собствените си навици и да направите няколко промени в начина си на живот, за да намалите реакцията си към стресови събития.

Самоосъзнаването може да ви постави в контакт с онези чувства, които ви молят да забавите малко темпото. Разглеждането на това, което ви носи щастие в сравнение с това, което ви изтощава, може да ви помогне да подредите календара си, така че да начертаете график, подходящ за вас.

Тези малки промени ви помагат да се справите с всичко, което животът ви поднесе, без негативната саморазправа.

Хранете надбъбречните си жлези и те ще ви нахранят. Избягвайте големи заболявания в бъдеще, като добавите прости промени към живота си сега.
Най-вече отделете време, за да направите живота си прекрасен, за да намерите и вие време да спрете и да помиришете цветята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X