Напишете дума/думи за търсене

Умора на надбъбречните жлези: по-лошо, отколкото си мислим

Надбъбречните жлези са сдвоени ендокринни жлези, разположени зад перитонеума в лумбалната област и са по-големи от орехи „капачки“ над бъбреците. Те изпълняват една от най-важните функции - позволяват на тялото да се справи със стреса.

Надбъбречните жлези помагат на човек да възстанови психоемоционално състояние след заболявания, наранявания, проблеми в службата и във взаимоотношенията. Работата им зависи от енергията, психичното здраве и качеството на живот. Експертите смятат, че повече от 80% от възрастните пациенти в даден момент изпитват надбъбречна умора, която се развива в резултат на износване на органи, което причинява сериозни дисфункции в организма.

Тези органи са част от ендокринната система и помагат за производството на повече от 50 вида хормони, сред които: глюкокортикоиди, минералокортикоиди, адреналин и други.

Всички тези хормони влияят на важни функции в тялото:

- подпомагат метаболитните процеси - регулират нивата на глюкозата и възпалителните процеси;
- подготвят тялото за реакция на стрес - да влезе в борба с него или да избяга;
- влияят на пубертета;
- поддържат съотношението сол и вода;
- поддържат бременност;
- отговорни са за производството на полови хормони - тестостерон и естроген.

Надбъбречните жлези позволяват на тялото да даде адекватен отговор при стресови обстоятелства, но съвременният ритъм на живот осигурява излишък от стресори: интензивна неактивна работа, липса на сън, лоши навици, небалансирано хранене, бурен личен живот. Всичко това изтощава надбъбречните жлези и причинява нарушена функция.

Прояви на надбъбречната умора

Нарушаването на работата на тези органи води до намаляване на производството на хормони, включително кортизол - хормона на стреса. При тежки форми хормоналният дефицит води до развитието на болестта на Адисон - сериозни нарушения на функциите на тялото и заплаха от смърт. Предизвиква се главно от автоимунни заболявания, но в някои случаи може да причини силен стрес.

В по-лека степен надбъбречната умора, или хипоадренализъм, не изисква спешна медицинска помощ, но подкопава силата на организма и значително намалява жизнеността на човек.

Симптоми на хипоадренализъм:

- умора сутрин и следобед, проблеми със събуждането;
- алергични прояви, автоимунни заболявания;
- силно желание за солени, сладки и мазни храни;
- депресивно състояние, повишена тревожност;
- замаяност, изтръпване на върха на пръстите, болка в долната част на гърба;
- хормонален дисбаланс, кожни проблеми;
- намалено сексуално желание и неспособност за справяне със стреса;
- нарушение на паметта, повишен ПМС, хронична умора.

Обичайно е хората с надбъбречна умора да изпитват прилив на енергията около шест вечерта и сънливо състояние около 21-22 часа, ако не лягате по това време. Увеличената енергия не ви позволява да заспите и да си починете добре. От друга страна, липсата на енергия ви кара да използвате кофеин в различни форми: газирани напитки, кафе, стимуланти, което износва надбъбречните жлези и нервната система още повече.

Как да помогнем на надбъбречните жлези?

Възстановяването на здравето на надбъбречните жлези ще помогнат естествените лечебни методи:

- Релаксация - гимнастическите и дихателните упражнения ще ви помогнат да се отпуснете след натоварен ден.
- Качествен сън - производството на кортизол зависи от продължителността на нощния сън, така че трябва да спите поне 7-8 часа.
- Отказ от стимуланти - кофеинът и захарта нарушават хормоналния баланс в организма.
- Лечение на източниците на възпаление - кариес, хронични заболявания, проблеми с червата провокират повишено производство на кортизол.
- Включване на пробиотици в диетата - кефир, кисело зеле, кисели краставички и други ферментирали храни подобряват имунитета.
- Прием на естествени адаптогени, които стимулират имунната система - билки женшен, корен от женско биле, босилек и маточина.
- Увеличаване на двигателната активност - упражненията и бързото ходене нормализират хормоните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X