Напишете дума/думи за търсене

Сусамът – подцененият лечител

Този продукт, произхождащ от Изтока, се препоръчва от съвременните диетолози и лекари за по-добро здраве.

Сусамът съдържа въглехидрати, аминокиселини, протеини, витамини А, В, С и Е. Той богат на калций, калий, магнезий, желязо, фосфор, фитин, рибофлавин и тиамин. Тиаминът нормализира метаболизма и оптимизира функциите на нервната система.

Уникалният състав на сусамовите семена дава основание да го включите в диетата си.
Най-важното вещество в сусама е сезаминът, който действа като силен антиоксидант. Това е добро средство за предотвратяване на злокачествени новообразувания.

Сусамовите семена се считат за високо енергийни храни, които осигуряват здраве и благополучие. Това е отличен източник на висококачествен протеин, необходим за растежа, особено на децата.

Те имат висока концентрация на минерали, а именно калций, желязо, цинк, магнезий и селен.
Само четвърт чаша сусамови семена ще осигурят на тялото калций по-добре от чаша мляко.

Калцият е необходим за здравината на костите, намалява проявите на мигрена, помага за отслабване и облекчаване на предменструалния синдром. Следователно сусамовите бисквитки ще ви бъдат полезни за профилактика на остеопороза, особено за жени на възраст 45 години и повече.
Медта в сусамовите семена има противовъзпалителен ефект, помага за облекчаване на подуване при автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, фибромиалгия).
В тях има висока концентрация на витамин Е, фолиева киселина и витамини от група В. Това включва ниацин, който повишава активността на гама-аминомаслената киселина в мозъка (участва в невротрансмитери и метаболитни механизми), облекчава тревожността и нормализира нощния сън.

Сусамовите семена съдържат специален елемент, наречен сусамов лигнин, който е мощен антиоксидант. Действа като абсорбатор на вредните за здравето свободните радикали, помага за намаляване на холестерола в кръвта и нормализиране на високото кръвно налягане.

Семената от сусам имат важно свойство да подхранват централната нервна система, активират производството на хормони, укрепват сърцето и кръвоносните съдове, подобряват храносмилателния тракт и облекчават умората.

Значителна концентрация на витамин Е в този продукт се оценява като източник на козметични мерки за здравето и младостта на кожата, качеството на косата и ноктите.

Фитоестрогенът, аналог на женските полови хормони, присъства в семената. Следователно, сусамовите семена засилват сексуалното желание при жените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X