Напишете дума/думи за търсене

Любопитни и бързи идеи за готвене с тиквички

Тиквичките вече са на пазара и са един от достъпните зеленчуци. Често обаче ние се затрудняваме да ги вкараме в менюто си, защото знаем само основните рецепти – пържени тиквички, пълнени с кайма, мусака с тиквички.

Нека първо споделим с вас как може да избегнете пърженето на тиквичките за по-здравословна консумация. Застелете голяма тава с хартия за печене и намазнете хубаво с олио или зехтин. Обелените и почистени тиквички нарежете в желаната от вас форма, но с дебелина поне 1 см. Тъй като ще се смалят при печенето, е добре да не ги поставяте много тънки в тавата, за да не изгорят. Печете на най-горния ред във фурната на високи градуси около 15-20 минути, или докато тиквичките получат хубав, златист загар.

След това може да ги осолите и да ги залеете с желания от вас дресинг. Киселото мляко с чесън и копър е класика, но опитайте също и само със зехтин и чесън и някакви пресни зелени подправки. Може да добавите и доматен сос. 

Ето и едно много леко пролетно ястие с тиквички. Необходими са ви 2 тиквички, 4 домата, парче сирене или моцарела, чесън, босилек/копър, шепа спанак.

Нарежете тиквичките на филийки и доматите на кръгчета. Намажете ги със зехтин и пресован чесън. Сложете ги да се „сушат“ на много ниска температула във фурната за около 2 часа.

Когато ги извадите, ги сервирайте, като редувате: тиквичка, домат, сирене, спанак, тиквичка, домат. Между редовете поръсете със зелени подправки, а отгоре залейте с още зехтин.

Тиквичките може да приготвите и на грил. Добре е да ги мариновате предварително в зехтин, сол, чесън и зелени подправки. Запечете върху добре омазнен грил на невисока температура, за да не загорят. Грилованите тиквички може да направите на салата с натрошено синьо сирене например и запечени лешници. Може да ги добавите към традиционната си зелена салата и също към доматената. Може и да ги сервирате върху брускети – запечени филийки хляб, натрити с чесън за повече аромат.

Като говорим за салати, опитайте тиквичките сурови в салата. Нарежете ги на много тънко с помощна на белачката за картофи. Комбинирайте ги с нарязани на тънко моркови и залейте с дресинг от сол, зехтин, балсамов оцет, мед. За финал наръсете с пресен чесън и сусам.

Палачинки от тиквички! Едва ли ви е хрумвало, а е вкусно и полезно. Освен това може да се сервира елегантно с плънка от извара и/или сирена.

Необходими продукти:
4 яйца
15 лъжици брашно
3 ч.ч. прясно мляко
2 тиквички, настъргани и отцедени от водата
Няколко стръка копър
1 бакпулер
Сол и черен пипер на вкус
Мазнина за пържене

Начин на приготвяне:
1. Смесете яйцата и брашното първо. Когато имате гладка консистенция, добавете при непрекъснато бъркане млякото и бакпулвера.
2. Преди да добавите тиквичките, се уверете, че са добре отцедени. Осолете сместта и добавете черен пипер и копър.
3. В тиган загрейте мазнина и пържете палачинките, както пържите обикновените палачинки.
4. За сервиране може да ги загънете със сирене, със смес от извара, сирене и чесън, с извара с чесън и орехи и т.н.

Едно от най-приятните ястия с тиквички може да бъде суфлето. То позволява да разгърнете и въображението си. Нямате нужда от строга рецепта: просто настържете 2 тиквички, добавете и други зеленчуци, ако желаете, но също настъргани – картофи, моркови, лук, както и 3 яйца, 3-4 с.л. брашно, шепа настърган кашкавал, чесън и подправки. Печете в намазнена тавичка, като отгоре наръсите галета или още кашкавал.

И още нещо: ако искате да изпържите тиквичките по гръцки и да станат хрупкави, са ви необходими две неща – белачката за картофи, за да нарежете на възможно най-тънки шайби тиквичките, както и царевично брашно. То е по-едро и когато оваляте в него зеленчуците, те ще станат много хрупкави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X