Напишете дума/думи за търсене

Какви са последствията от липсата на храна в продължение на няколко часа?

Фастингът (постене) е терминът, използван за описание на липсата на храна в продължение на няколко часа. По дефиниция това е времето без храна до закуската на следващия ден. Има естествено дневно гладуване, което е свързано с циркадния ритъм и обикновено варира между 10 до 14 часа. Въпреки това продължителното гладуване с течение на времето може да бъде вредно за здравето.

То може да продължи от 4 часа до 40 дни без хранене, с възможност за изхранване с енергийни запаси. Това ще накара тялото да използва запаси от мазнини и други нездравословни метаболитни пътища, за да дегенерира енергията за изпълнение на основните функции.

Състоянието на метаболизма при преминаване на няколко часа без хранене
Постенето се разделя на 3 фази в зависимост от основния използван източник на енергия въглехидрати, липиди или мазнини и протеини.

Първата фаза
В този случай енергийното гориво е глюкозата и всички въглехидрати. Циркулиращата глюкоза в кръвта се метаболизира и след това запасите от гликоген в черния дроб и мускулите се разграждат.

Това може да осигури енергия за 24 до 48 часа. На този ранен етап 25% от глюкозата отива в централната нервна система, докато останалата част отива в мускулите и червените кръвни клетки.
След това време настъпва хипогликемия (намаляване на кръвната захар), което може да се прояви със замаяност, студена пот, главоболие и обща умора. В допълнение, разграждането на складираните триглицериди продължава, така че мастните киселини се метаболизират по-бързо.

Когато енергийното снабдяване на мозъка започне да е недостатъчно, активността на симпатиковата нервна система се увеличава с последващо освобождаване на катехоламини (адреналин и норадреналин), които благоприятстват разграждането на липидите и протеините.

Втората фаза
Ако продължим без да ядем няколко часа, след хипогликемия се получава консумация на липиди. Спадането на плазмената захар действа върху хипоталамуса, автономната нервна система, надбъбречните жлези и панкреаса.

Когато триглицеридите, съхранявани в мастната тъкан, се разграждат, те освобождават мастни киселини в плазмата, които се превръщат в метаболитен междинен продукт, който може да генерира енергия под формата на аденозинтрифосфат. Те могат да се превърнат и в кетонни тела, които също са енергийно гориво.

Има освобождаване на растежен хормон, който ограничава усвояването на глюкоза от периферните тъкани. Той насърчава и разграждането на липидите и синтеза на кетонни тела.

В допълнение, има увеличение на норадреналина и адреналина, които намаляват усвояването на мускулната глюкоза и секрецията на инсулин. Освен това се насърчава освобождаването на глюкокортикоиди като кортизол, който насърчава разграждането на протеина с освобождаването на аминокиселини за производство на повече глюкоза.


Третата фаза
В този момент вече не се счита за фастинг, а за гладуване. Това е напреднал стадий, който е практически необратим. Няма повече въглехидратни или липидни резерви и протеините продължават да се разграждат. Има мултиорганно засягане, с увеличен обем поради задържане на течности (оток).

Симптомите, свързани с не ядене в продължение на няколко часа
Едно от основните последици от липсата на храна в продължение на няколко часа е, че снабдяването с глюкоза в мозъка намалява. При децата това се изразява в трудности в ученето, проблеми с паметта и дори неврологични увреждания.

Хипогликемията настъпва 4-6 часа след последното хранене, със симптоми като генерализирана слабост, виене на свят, главоболие и лош дъх. Наблюдават се също липса на концентрация, влошаване на паметта, раздразнителност и капризност при възрастните.

При липса на храна в стомаха, стомашната киселина дразни стомашните стени, причинявайки гастрит. Това се изразява в парене и болка в епигастриума.

Усещането за глад причинява преяждане поради тревожност, при която хората предпочитат да консумират въглехидрати и мазнини в по-големи количества от необходимото. Също така метаболизмът се забавя, за да се поддържат възможно най-много резерви, което генерира наддаване на тегло.

Забавянето на чревния транзит причинява подуване на корема, запек и усещане за ситост след хранене. Въпреки това 12-16-часовото гладуване не е вредно за здравето в дългосрочен план. Всъщност на това се основава протоколът за периодично гладуване.

Препоръки за хранене
За ефективно метаболизиране на енергията, съдържаща се в консумираната храна, е важно не само да обърнем внимание на това колко ядем, но и как се разпределя през деня.

Препоръчително е ежедневните ни ястия да се консумират с честота 5 пъти на ден.

По отношение на количеството основните хранения трябва да са балансирани и хармонични, с 10-15% протеини, 15-30% мазнини и 55-75% въглехидрати. Всички храни от хранителната пирамида трябва да бъдат включени.

От друга страна, периодичното гладуване се счита за здравословно, ако се прави правилно и под наблюдение. Състои се от гладуване от 16 часа, с кратък интервал от време за хранене в определени часове в продължение на 8 часа. След това отново се извършва фастинг.

Много специалисти по хранене препоръчват хранене на всеки 3 до 4 часа. Фракционирането на храната намалява тревожността и поддържа усещането за ситост, което ви позволява да правите по-подходящ избор при следващото си хранене.

Въпреки това периодичното гладуване може да бъде от полза за
вашето здраве, стига да се управлява правилно. Важно е да запомните, че спирането на храненето само по себе си не е фактор за отслабване. То трябва да бъде придружено от здравословен хранителен план и физически упражнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X