Напишете дума/думи за търсене

4 вида периодично гладуване - как да отслабнем за рекордно време

Някои хора умишлено отказват да ядат за определен период и споделят, че това има положителен ефект върху здравето им. Смята се, че периодичното гладуване помага не само за подобряване на настроението, но и за подмладяване на тялото.

Ползите от периодичното гладуване

Интермитентното гладуване е хранителна система, при която трябва да ядете храна в продължение на четири или осем часа на ден и стриктно в определено време. През останалите часове е разрешено само питейна вода или сокове.

През 2017 г. периодичното гладуване буквално заля Силициевата долина и това беше предшествано от Нобеловата награда, получена година по-рано от японския учен в областта на медицината и физиологията Йошинори Осуми. Той изучава процеса на автофагия, тоест механизма, чрез който клетките самостоятелно се отърват от дефектните елементи. Ученият установил, че скоростта на изчистване на клетките зависи от нивото на енергия в тях и когато това ниво не е достатъчно, клетките започват интензивно да унищожават повредени елементи или стари протеини, превръщайки ги в енергиен източник. Осуми провел експерименти с обикновени гладни дрожди, но хората от Силициевата долина решили да изпробват този механизъм сами.

Фастинг схеми

Има няколко схеми на гладуване, но същността им е една и съща - ден или седмица е разделен на два интервала от време, в единия от които може да ядете всичко, което искате, а в другия може само да пиете.

Има няколко опции за съотношението:

1. 16/8 - тоест гладуваме 16 часа и ядем 8 часа. Може да ядете от 10 до 18 часа в рамките на 3-4 пъти, а през останалото време пийте вода или сокове.

2. 14/10 - по-лесен вариант, когато трябва да гладувате 14 часа и да ядете 10 часа (например от 10 до 18 часа).

3. 20/0 - сложна диетична схема, предполагаща отказ от ядене за един ден и консумиране на храна за следващия ден. Тази схема може да правите не повече от два пъти седмично.

4. 2/5 - 2 дни в седмицата трябва да гладувате (разрешена е минимална консумация на храна, не повече от 500 kcal на ден), а в продължение на 5 дни приемате всичко, което искате.

Как действа периодичното гладуване

1. Наднорменото тегло изчезва

2. Подобрява се мозъчната активност

3. Нормализират се работата на сърцето, състоянието на кръвоносните съдове и кръвното налягане

4. Намалява риска от развитие на диабет и онкологични заболявания

5. Процесът на стареене се забавя, тъй като тялото става по-устойчиво на оксидативен стрес

Периодичното гладуване има потенциала да подобри вашето здраве и качеството ви на живот, така че си струва да изпробвате този диетичен план, освен ако, разбира се, вашият личен лекар не ви предупреди за конкретен риск за благосъстоянието ви.


Какво се случва с хормоните през периодичното гладуване

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X