Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с хормоните по време на периодично гладуване

Постът се практикува като лек за много заболявания от хиляди години. В много култури и религии може да намерите концепцията за временен отказ от храна. Постът е почитан от времето начин за профилактика и лечение на болести. Постите и гладът не трябва да се бъркат. Последното е бедствие, принудителното лишаване от храна. А постенето предполага доброволен (вероятно частичен) отказ на храна за изцеление, прочистване на тялото и духа.

То допринася за здравето на организма и нормализирането на много жизнени показатели. Как гладуването е свързано с хормоните?

Инсулин

Постенето е ефективен и надежден начин за понижаване на нивата на инсулин, докато храната ги повишава. Съдържанието на глюкоза в кръвта остава в нормални граници: тялото, изгаряйки глюкозата, започва да разгражда мазнините. Резултатът идва след ден на гладно. По-дългите фастинги намаляват инсулина по-мощно. Прекъснатото гладуване се признава от лекарите като приемлив метод за понижаване на инсулина.

При систематично гладуване инсулинът постоянно намалява, следователно чувствителността към този хормон се подобрява. Може би това е тайната на отслабването. Обикновено диетите са насочени към намаляване на производството на инсулин. Методът на терапевтичното гладуване ще помогне за отслабване на инсулиновата резистентност, тъй като за нейното развитие е необходим постоянно повишен инсулин.

Инсулинът има тенденция да задържа сол и вода в бъбреците, а когато той е нисък, излишната сол и течност се отделят от тялото. Постенето може да ви помогне да свалите излишните килограми. За първите 5 дни може да се лишите от около 0,9 кг на ден. Отслабването се извършва главно чрез уриниране. Диурезата облекчава отока и намалява кръвното налягане.

Хормон на растежа

Този хормон е важен за повишаване на наличието на мастна тъкан като източник на енергия. Поддържа мускулна маса и костна плътност. Индексът на хормона на растежа е трудно да се установи поради междинна секреция, но е известно, че съдържанието му в организма намалява с годините. Смята се, че гладуването е мощен стимул за производството на хормон на растежа. След 5 дни на гладно синтезът на растежен хормон се удвоява. Физиологичната роля на растежния хормон по време на гладуване е да поддържа здрави мускули и кости.

Адреналин

Ако постите, адреналинът се вдига. Активното производство на адреналин започва един ден след началото на гладуването. След 2 дни без храна, метаболитната скорост се увеличава с 3,6%, което е коренно различно от рязко забавяне на метаболизма при нискокалорична диета. След 4 дни постене консумацията на енергия в покой се увеличава с 14%. Тялото повишава метаболизма си.

Електролити

По време на периодично гладуване съдържанието на микроелементи, магнезий и фосфор в микроелементи е стабилно, може би защото 99% от тези минерали са локализирани в костната тъкан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X