Напишете дума/думи за търсене

22 причини да практикуваме периодично гладуване

Ако откажете да ядете 3 пъти на ден и преминете към метода на периодично гладуване, това ще има положителен ефект върху здравето, тъй като на човешкото тяло не е осигурена постоянна обработка на храната.

Този подход към храненето помага не само да се отървете от излишните килограми, но и да намалите риска от развитие на хронични заболявания, включително захарен диабет, сърдечни и онкологични заболявания.

Около 90% от хората се хранят два пъти на ден (интервалът между храненията е почти 12 часа). Такава хранителна система влияе негативно върху здравето, по-специално на метаболитните процеси. Постоянното гладуване трябва да означава отказ от ядене поне 14 часа и е по-добре това време да се увеличи до 16-18 часа. Това означава, че човек може да се храни в рамките на период от 6-8 часа.

Какви са ползите от периодичното гладуване?

Предлаганите от учените цикли на хранене и гладуване се основават на начина, по който нашите предци са се хранели и помагат на тялото да се върне в естественото си състояние, което има редица положителни биохимични ефекти. Ако постоянно насищате тялото си с калории, то няма да работи правилно.

Консумирайки храна през целия ден, тялото ще насочи цялата си енергия към изгарянето на захарта като основното му гориво, което ще потисне ензимите, които използват и изгарят мазнините. Резултатът от такова хранене е образуването на излишно тегло и в същото време вече не е толкова лесно да се отървем от него поради образуваната устойчивост на организма към инсулин.

22 причини да практикуваме периодично гладуване

За да загуби тези излишни килограми, тялото трябва ефективно да изгаря мазнините. И това може да се постигне само чрез гладуване или кето диета. И двете системи се подкрепят взаимно и постигат максимални резултати.

Медицинските изследвания показват, че периодичното гладуване е полезно за човешкото тяло, тъй като има редица биологични ползи, по-специално:

1. Възстановява чувствителността към инсулин, тъй като инсулиновата резистентност провокира появата на повечето хронични заболявания.

2. Повишава чувствителността към лептин.

3. Нормализира нивото на хормона грелин, като по този начин намалява чувството на глад.

4. Увеличава скоростта на абсорбция на глюкоза, което спомага за контрола на нивата на кръвната захар.

5. Намалява количеството на триглицеридите.

6. Увеличава производството на човешки хормон на растежа, който играе важна роля в поддържането на здравето и дълголетието, мускулния растеж и изгарянето на мазнини и нормализирането на метаболитните процеси.

7. Елиминира възпалителните и окислителните процеси.

8. Стартира процесите на естествено прочистване на организма за обновяване и подобряване на функционирането на клетките.

9. Подобрява метаболитните процеси и насърчава интензивното изгаряне на мазнини, което е особено важно за хора с наднормено телесно тегло.

10. Предотвратява или предотвратява развитието на такова заболяване като диабет тип II.

11. Спомага за укрепване на имунната система.

12. Намалява кръвното налягане.

13. Намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.

14. Нормализира работата на сърдечносъдовата система по същия начин, както физическата активност влияе върху нея.

15. Подобрява биосинтеза и ефективността на митохондриалната енергия.

16. Насърчава инициирането на процеса на самообновяване на стволовите клетки.

17. Намалява риска от развитие на рак.

18. Насърчава дълголетието чрез нормализиране на чувствителността към инсулин и забавяне на процеса на стареене.

19. Стабилизира работата на панкреаса.

20. Насърчава подобрената когнитивна ефективност чрез увеличаване
повишаване на нивата на кетона.

21. Защитава нервната система и предотвратява развитието на неврологични заболявания чрез производството на кетонови тела (продукти на разпадане на мастни киселини, които подхранват мозъка) и невротрофичен мозъчен фактор, който активира работата на стволовите клетки за превръщането им в нови неврони и задейства работата на други важни химикали, необходими за подпомагат здравето на нервната система.

22. Минимизира желанието за захар и позволява на тялото да гори мазнини вместо захар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X