Напишете дума/думи за търсене

Как да се преборим със сутрешното подпухване на лицето

Сутрешното подуване на лицето може до голяма степен да развали както външния вид, така и настроението за целия ден. Какво е необходимо и какво абсолютно не трябва да се прави преди лягане, за да се събудим сутрин без отоци.

Сред най-честите причини за сутрешен оток са:


1. Преяждане през нощта. Тежката късна вечеря пречи на тялото да си почине напълно по време на сън и това може да причини подуване.

2. Сладкиши вечер. Скокът на инсулин, причинен от захар, може да провокира сутрешно подуване. В идеалния случай се въздържайте от каквато и да е храна поне 2 часа преди лягане, но ако ви се хапва, консумирайте зеленчуци или варено яйце. Сладките, включително плодовете, могат да предизвикат сутрешно подпухналост.

3. Млечни продукти за вечеря. Ако сте склонни към сутрешно подуване, оставете вечерна извара или кефир за първата половина на следващия ден. Лактозата и натрият, които се съдържат в млечните и ферментиралите млечни продукти, провокират задържането на течности.

4. Предменструален синдром. Преди „онези” дни и по време на менструация жените често страдат от тежко задържане на течности в тялото. Това може да увеличи телесното тегло до 6 кг. Не се паникьосвайте, постепенно теглото ще се нормализира и подуването ще отшуми. Ако сте склонни към задържане на течности през този период, тогава трябва да коригирате диетата си, да намалите количеството сол, да следвате правилния режим на спортни тренировки и пиене.

5. Хронична липса на сън. Няколко седмици лишаване от сън гарантират подуване на лицето. И ако не сте спали достатъчно няколко нощи подред и след това сте заспали продължително, тогава ще се събудите с още по-силно подуване. Хормоналната саморегулация на организма се проваля. Запомнете: един дълъг сън няма да реши проблема, ще трябва да възстановите естествения режим.

6. Недостатъчен прием на вода. Хората, които са склонни към сутрешен оток, се опитват да пият по-малко течности. Всъщност липсата на чиста вода провокира подпухването повече от излишъка от нея. Тялото се включва на авариен режим - колкото повече вода не е достатъчна за нормалното функциониране на органите и системите, толкова повече се опитва да я съхранява за бъдеща употреба.

7. Болести. Всяко нарушение в работата на сърцето, кръвоносните съдове, щитовидната жлеза или панкреаса, пикочно-половата система ще се отрази на лицето. Ако се появи подпухналост, която не се регулира от храненето и правилния начин на живот, трябва да си уговорите среща с лекар, който ще установи диагноза и ще предпише лечение.

За да се събудите добре отпочинали сутрин и да не гледате лицето на пчелар в огледалото, откажете се от тези продукти преди лягане:

• полуфабрикати - всички колбаси, котлети, кюфтета и други инстантни ястия имат излишък на сол, подправки и други добавки и подобрители на вкуса, които задържат вода;

• консервация - пресолена или подсладена не трябва да се яде за вечеря;

• бърза храна – в нея има много натрий, който натрупва вода;

• газообразуващи продукти - зеле, репички, царевица и други зеленчуци, произвеждат чревни газове, които провокират подуване;

• алкохолни напитки - всяка молекула алкохол съдържа няколко молекули вода.

Продукти, които помагат за премахване на подпухналостта
Ако няма идентифицирано медицинско разстройството на тялото, тогава е напълно възможно да се отървете от подпухналостта сами. Необходимо е промените храненето и да се включите някои полезни храни в ежедневната си диета.

Елда. Чаша от тази варена зърнена култура, към която не са добавени много сол и подправки, ще бъде чудесна алтернатива на обилната вечеря. Помага добре в борбата с отоците, затова често се включва в диетата на бременните жени.
Краставици. По-добре е да ги ядете пресни в салати с билки или други зеленчуци. При спешни случаи, когато трябва много бързо да приведете лицето и фигурата си в норма, можете да пиете сок от краставица - 2-3 пъти на ден половин час преди хранене.
Ябълки. Насърчават бързата загуба на тегло и елиминирането на излишната течност. Можете да направите няколко гладни дни.
Горски плодове. Перфектно премахват подпухналостта благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти. Шампионите в премахването на отока сред плодовете са малините и ягодите.
Магданоз. Лидер в борбата с отока. Елиминира както при добавяне към храна, така и външно - под формата на маска.
Червена боровинка. Рекордьор за полезни качества. Шепа горски плодове или половин чаша плодова напитка от това растение ще премахнат излишната течност не само сутрин, но и при възпалителни заболявания и настинки. И в същото време ще насити организма с витамини и ще понижи температурата.
Сушени кайсии. Те са слабително и диуретично, но са противопоказни при алергии, астма, хипотония и някои други заболявания.
Патладжан. Той перфектно абсорбира излишната течност и премахва солите от тялото.

Какво да направите, ако се събудите с подуване

Масаж на лицето
Направете няколко прости масажни движения, за да разпръснете застоялата течност. Препоръчително е първо да нанесете крем или масло върху лицето си, така че пръстите ви да се плъзгат по-добре. Внимателно изпишете числото 8 хоризонтално с върховете на пръстите си, очертавайки контурите на очите. Направете десет от тези движения, без да натискате силно. След това кръстосайте пръстите на двете ръце и издърпайте кожната гънка от брадичката до темпоралните области (10-15 пъти). После изгладете челото с два показалеца, притискайки здраво от средата към слепоочията. Накрая трябва да масажирате областта на линията на косата и да се измиете с хладка вода.

Масаж на врата и скалпа
Лимфният поток преминава през шията към лицето и настъпва стагнация. За да „изцедите“ сутрешното подуване, масажирайте добре врата си, като движите ръцете отдолу нагоре. След това използвате върховете на пръстите си, за да раздвижите внимателно скалпа, за да осигурите притока на кръв и да стимулирате кръвоснабдяването.

Достатъчен сън
Можете да консумирате храни без сол, да се занимавате с масажи и други процедури, но ако не спите достатъчно редовно, тогава сутрешната подпухналост няма да изчезне. Нуждаете се от силна, дълга нощна почивка за 7-8 часа и заспиване преди полунощ, тогава сутрешното подуване ще изчезне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X