Напишете дума/думи за търсене

Ползи от шипковия чай

Чаят от шипка е натурална напитка, която можете да приготвите от плодовете на едноименното растение.
През последните години изследователите са провели няколко проучвания за неговите ефекти върху здравето. По тази причина в момента експертите смятат, че допринася за профилактиката на някои заболявания.

Какви са основните му предимства? Колко безопасно е да се използва?

Ползите от чая от шипка
Много от ползите от чая от шипка са документирани в научната литература. В изследване, публикувано в International Journal на Molecular Sciences, се подчертава, че шипките имат антиоксидантно действие, което е свързано с техния състав, който включва:

• Витамин С (аскорбинова киселина)
• Витамин Е
• Полифеноли
• Здравословни мастни киселини

Това не означава, че този продукт лекува болести или по чудо помага за подобряване на здравето без помощта на никакви други средства. В рамките на балансирана диета и здравословен начин на живот, тази напитка може да допринесе за благосъстоянието.

Подобрява имунната система
Поради съдържанието на витамин С и флавоноиди шипковият чай се счита за естествена добавка за засилване на функциите на имунната система. В изследване, публикувано в Chemistry Central Journal, се подчертава, че растението съдържа значителни количества аскорбинова киселина, полифеноли, както и други фитохимикали, които да помогнат за повишаване защитните сили на организма.


Полезно за храносмилателната система
Пиенето на чай от шипка не е достатъчно за редуциране на заболявания на храносмилателната система. Въпреки това благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, той изглежда облекчава болката в случай на коремни спазми, киселини и подуване, наред с други дискомфорти.

Шипките съдържат пектин и други видове фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Освен това флавоноидите помагат за образуването на ефективни храносмилателни ензимни комплекси, които спомагат за адекватно разграждане на ястията.

Намалява възпалението и болката
Шипката изглежда полезна срещу възпалителни проблеми, които причиняват болка, включително артрит. Вещества като полифеноли и галактолипиди са отговорни за този ефект.

Предпазва кожата от преждевременно стареене
Консумацията на чай от шипка е свързана с по-добро здраве на кожата по няколко причини. Първо, съдържанието на витамин С, което насърчава синтеза на колаген и предпазва клетките от увреждане от слънцето.

От друга страна, растението съдържа вещество, известно като астаксантин, което има противостареещи ефекти. Изследване, публикувано в медицинското списание Clinical Interventions in Aging, установи, че добавката с шипка помага да се предотврати разграждането на колагена.

Предпазни мерки за приема на шипков чай
Понастоящем научните проучвания не са открили сериозни странични ефекти при повечето здрави възрастни, които консумират чай от шипка.

Въпреки това поради концентрацията си на витамин С, експертите смятат, че това може да увеличи риска от камъни в бъбреците. Поради своя състав, чаят от шипка може да взаимодейства отрицателно с антиациди, естрогени, литий, флуфеназин и варфарин.

Поради липсата на проучвания за неговата безопасност и ефикасност, експертите не препоръчват добавки с чай от шипка при бременни и кърмещи жени. Освен това, ако страдате от някакво конкретно заболяване, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да почнете да го приемете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X