Напишете дума/думи за търсене

Ранни симптоми за карцином на белия дроб

Макар да се вярва, че тютюнопушенето увеличава риска от карцином на белия дроб, замърсеният въздух, професии, които са изложени на радиация и други фактори може да са отговорни за това.

Ясно е,че колкото по-бързо се открие това злокачествено заболяване, толкова е по-голям шансът за оцеляването на пациента.

Кои са ранните симптоми, които може да ни подскажат, че нещо не е наред с белия дроб дори и да сте палили цигара през живота си.

1. Продължителна кашлица

Всички сме се сблъсквали с досадните продължителни кашлици при лоши настинки, но ако страдате от постоянна кашлица, която не изчезва, това може да е ранен признак на рак на белия дроб. Видът на кашлицата не е от значение, може да бъде суха и дразнеща или мокра и пълна със слуз. Ако не спира в продължение на няколко седмици, потърсете медицинска помощ.

2. Недостиг на въздух

Ако напоследък дейностите, които досега сте вършили с лекота, сега ви затрудняват и оставят без дъх, най-вероятно говори за изчерпана белодробна функция - често срещан симптом на рак на белия дроб.

3. Болка в гърдите

Гръдната болка е нещо, което никога не трябва да се пренебрегва. Да, това може да е признак на различни заболявания, но два от най-страшните са рак на белия дроб и инфаркт.

4. Отслабване

Докато лекото намаляване на теглото от време на време е нормално, то ако се случи внезапно и на пръв поглед изневиделица, това е знак, че тялото ви не функционира правилно. Загубата на тегло може да се припише на раковите клетки, използвайки енергията на тялото, за да станат по-силни.

5. Често главоболие

Главоболие, дължащо се на алкохолна нощ или стресова ситуация, не е необичайно за повечето хора, но ако ви се случва често без причина, потърсете доктор, за да прегледа вена кава. Това е главен кръвоносен съд, който може да е притиснат от тумор в белите дробове и това да причинява честите главоболия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X