Напишете дума/думи за търсене

Как да видим сметката на артрита

Традиционната медицина сякаш е почти безсилна по отношение на ревматоидния артрит. Но за сметка на това хомеопатията и народната медицина помагат за възстановяване при кризи.

Автоимунното заболяване засяга малките стави
„Автоимунните заболявания може би ще бъдат един от най-големите проблеми на XXI век, защото зачестяват. Ревматоидният артрит също е автоимунно възпалително заболяване и засяга все повече хора. Открива се дори в детска възраст“, обяснява хомеопатът от Пловдив д-р Василка Юрукова. Понякога се появява и в ранна възраст за разлика от остеоартрозата – износването на хрущяла, което е свързано с остаряването. Има още една разлика между двата проблема. Докато при остеоартрозата се засягат големите стави – лакти, колене, тазобедрени стави, при ревматоидния артрит се покосяват първо малките стави на ръцете и на краката – на китката, на пръстите, на ходилото. Но когато става въпрос за автоимунен процес, той прави злини не само на ставите, а на всяка клетка от организма. Болестта може да има отражение върху очи, кожа, бял дроб, кръвоносни съдове.

Често има деформации и втвърдени участъци
Проблемът започва с болезнени, зачервени, топли, оточни стави. Когато се докоснат, се усеща топлина от възпалението. Един от началните симптоми е, че сутрин страдащите дълго не са в състояние да се раздвижат. Освен това са уморени, неработоспособни, може да имат по-висока температура, загуба на тегло. Този проблем няма много възможности за повлияване от традиционната медицина. „Ако имате силни болки в някоя става и трябва да ви предложат вътрешноставна инжекция с кортикостероид, не позволявайте! Има обезболяващ ефект за 2-3 седмици, но съсипва ставния хрущял. Кортикостероидът е животоспасяващ, но не помага при хронични проблеми“, обяснява д-р Юрукова.

Според нея освен традиционно, лечението трябва да включва физиотерапия, хомеопатия и шуслерови соли за предотвратяване на деформациите и намаляване на възпалението.
При обостряния е добре да се приложи диета с ограничаване на храните, които правят тялото киселинно и стимулират възпалението – месо, сирене и кашкавал, хляб и тестени изделия. Да не се приемат опаковани храни, а да се набляга на зеленолистни, плодове и зеленчуци – сурови и готвени, както и на ядки. Важно е още да се повиши имунитета, да се спортува или да се практикува йога.

-------
Народни рецепти от лечителя проф. Мермерски
1 кг картофи се нарязват на едри парчета (без да се белят) и се варят в 2 л вода, докато водата остане 1 л. Пие се за деня и така 40 дни. През това време се забранява консумирането на яйца, месо, колбаси, месни консерви, пастети, мазни сирена. Ограничава се приема на тестени и сладки храни, краве сирене, кашкавал, прясно мляко, бобови растения. Позволява се консумирането на всякакви зеленчуци, коприва, спанак, плодове и плодови сокове, растителни масла, ориз, кисело мляко, извара, бадеми, лешници, орехи, житни зародиши, овесени ядки, отвара от шипки и вегетариански храни. Лечението се прави веднъж годишно.

За налагане:
Ябълков оцет, сол и етилов алкохол се омесват с брашно до тесто. То се налага на възпалената става и се превързва. Постепенно ставата престава да боли, а след 10 процедури болките отшумяват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X