Напишете дума/думи за търсене

Какво не бива да правим, ако се събудим през нощта

Случвало ли ви се е посред нощ да отворите очи, след което дълго да се въртите в леглото? Предлагаме ви няколко лесни правила, които ще ви помогнат бързо да заспите отново, за да осигурите на тялото си по-голямо количество сън.

Не ходете до тоалетната

Разбира се, ако потребността от това е голяма, няма как да не отидете. Но много хора стават и отиват до тоалетната, понеже и без друго са се събудили - а това напълно ви гарантира, че ще заспите трудно. Дори и просто да седнете на леглото, съдечният ритъм се увеличава в сравнение с този,който е бил по време на сън (около 60 удара в минута). А когато станете, за да излезете от стаята и да отидете до тоалетната, ритъмът се учестява още повече, обяснява специалистът по сън, д-р Майкъл Бреус. За да заспите отново, сърцебиенето трябва да се успокои, а това не става веднага.

Не проверявайте колко е часът

Другият съвет на д-р Бреус е да се опитаме да се отпуснем и да изключим ума си. Не гледайте часовника и не проверявайте телефона - това са дейности, които съвременният човек прави инстинктивно, веднага след като отвори очи.

Не бройте часовете до ставане

Много хора страдат от ирационалния страх, че няма да получат достатъчно количество сън. Затова, ако се събудят посред нощ, започват да изчисляват оставащите часове до алармата - в резултат на което съвсем не могат да заспят отново. Всичко, което трябва да направите, ако се събудите твърде рано, е да затворите очи, да се обърнете на другата страна, да изключите ума си и да спрете да правите планове за предстоящия ден - и отново ще потънете в сладки сънища.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X