Напишете дума/думи за търсене

За хора над 60: тялото е проектирано да живее добре 100 години

Стареенето не е непременно остаряване и биологично пенсиониране. Това е просто пътуване, в което вие ставате „хронологично превъзхождащи“. Ставайки възрастен човек, прекрачването на златния праг от 60 години вече не е това, което беше. Шейсет не означава непременно пенсиониране, седене на люлеещ се стол и гледане на залеза. В социално и културно отношение общностите по света определят значението на стареенето по нови критерии. 60 вече не са 60 години. Това са новите 40.

Ако ви е трудно да повярвате, помислете за това:

  • Йошихиса Хосака е счупил световния рекорд в бягане над 60 години с време от 2 часа 36 минути.
  • Дейвид Шепърд постига британски рекорд на 2 000 м шампионат по гребане на закрито в категория 85-89 години.
  • Луиз Купър, на 61 години, е преминала през пустинята Сахара и е изкачила Монблан в Швейцария.

Всеки от тези страстни индивиди има своята философия за живота и бита. Какви са техните тайни? Как човек възприема крайъгълния камък в живота като стъпка към изследването на по-новите пътища? Кога започва? Кога е късно?

Добрата новина е, че никога не е късно. И всеки може да започне своето пътуване по всяко време. С правилното отношение и начин на живот, това може да се превърне в пътуване към по-красива и жизнена фаза от живота.

Ето няколко точки, на които да обърнете внимание:

1. Бъдете позитивни

Телата ни знаят как да поправят счупените протеини, да убиват раковите клетки, да забавят стареенето и да се борят с инфекциите. Те дори знаят как да лекуват язви, да накарат кожните лезии да изчезнат и да заздравят счупени кости. Но тези естествени механизми за самовъзстановяване не работят, ако сте стресирани.

Да, остаряването може да означава намалени нива на енергия или затруднения в слуха. Ключът е да поддържате ума позитивен и щастлив.
Създадена е нова концепция, наречена „положително стареене“. Австралийското психологическо общество описва положителното стареене като „термин, използван за описване на процеса на поддържане на положителна нагласа, чувство за добро към себе си, поддържане на форма и здраве и пълноценно участие в живота с напредване на възрастта.

2. Движете се

Упражнявайте се, движете се, останете активни. Няма значение коя дейност ще изберете: може да бъде бързо ходене, колоездене, плуване. Някои хора обичат да се включват в силови тренировки, което е чудесно за костите. Важно е:

- Седмичното време за упражнения да се поддържа около 200 минути. Това прави около 30 минути на ден. Звучи супер изпълнимо, нали?
- Останете последователни: важно е да спортувате редовно.
- Правете го със семейството и приятели: компанията помага да се поддържа рутината, прави я по-забавна и увеличава чувството на увереност. Страхът от загуба на равновесие или чувство на безпокойство отблъсква много хора. Вашите близки и приятели ще ви помогнат.

3. Хранете се правилно

Казват, че най-доброто тепърва предстои. Но вие имате нужда от цялата енергия за това. Храната е важен фактор, за да останете позитивни и да извлечете максимума от редовните упражнения. Пресните плодове, ядките, по-малко натрий биха допринесли много за поддържане на енергийните нива и за снабдяване на тялото с жизнена сила. Затова се насладете на спанака, сминдуха, броколите и репичките. И се хидратирайте добре.

3. Поглезете се

Чуйте мъдростта на Аюрведа. Тази древна наука твърди, че човешкото тяло е проектирано да живее добре 100 години, ако спазваме законите му. Защо не се потопите в тази вечна мъдрост? Отдавайте се редовно на терапевтични процедури, спа, сауна или просто глезене в домашни условия.

4. Запалете сивите клетки

Мозъкът е мускул. Упражняването на този мускул ще го поддържа жив и работещ. Това може да означава да наизустявате стихове, да решавате кръстословици, да тренирате нови умения, да опитвате танци. Редовните мозъчни тренировки държат много болести, включително болестта на Алцхаймер и деменцията, встрани.

5. Бъдете социални

Поддържайте социалните си връзки живи. Срещайте се с приятелите си редовно, прекарвайте време със семейството, създавайте нови приятели. Тези връзки ще ви накарат да се чувствате по-оптимистични и щастливи, ще добавят смисъл към живота ви, ще уплътняват свободното ви време и ще ви помогнат да се освободите стреса.

6. Редовна профилактика

Редовните здравни прегледи са нещо важно. Поддържайте тялото си, грижете се за здравето си, бъдете наясно с неговите нужди и липси.

Докато на 60 години може да се чувстваме уверени да караме кола, може би на 70 години е добре да се откажем. Може би на 80 години ще спрем да се изкачваме по стълбите без асансьор. Всъщност всичко зависи от нас. Трябва да преразгледаме начина, по който мислим за остаряването. Старата парадигма беше: роден си, достигаш връх в средата на живота и след това постепенно отпадаш. Това вече изобщо не е така! Гледайки на остаряването като изкачване по стълбище, вие придобивате увереност, спокойствие, мъдрост, а духът остава да се рее в търсене и радост от малките и големите чудеса на живота. С надеждата, че най-доброто наистина предстои.

11 забавни знака, че вече сме възрастни

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X