Напишете дума/думи за търсене

Кейт Уинслет става криптокралицата ни Ружа, натрупала богатство, мамейки целия свят

Славата за най-успешните измамници в света е неизбежна. Историята помни десетки имена на престъпници, спечелили милиарди долари от сложни схеми, които са станали причина за заглавия на книги и сценарии на филми. Може би само малцина от нас не са чували за борсовия брокер Джордан Белфърт, бизнесмена Бърнард Мейдоф или финансиста Чарлз (Карло) Понци.

Всички те влизат в класациите на най-богатите хора, трупайки несметни богатства от фалшификации и злоупотреби. Едва ли в някакъв момент от своя живот мошениците са си представяли, че ще добият световна известност.

Славата ги сполита точно когато вече са зад решетките, избягали зад граница и в пълна неизвестност. Точно като българката Ружа Игнатова, която е на път да попадне в списъка на легендарните измамници на всички времена.

Преди броени дни стана ясно, че Холивуд готви продукция, вдъхновена от българката, станала известна като Кралицата на криптовалутите. Сценарист, режисьор и продуцент на филма е Скот Бърнс. В това си начинание той си партнира с Дженифър Тод. В последните месеци името на Бърнс беше изключително споменавано покрай филма "Заразяване", който стана актуален за COVID-19 обстановката. Изглежда, интересът на сценариста сега е насочен към съвсем друг обект - схемата на Игнатова и нейните жертви.

През 2016 г. мащабно разследване на властите в САЩ и още няколко страни установи, че създадената от нея OneCoin е финансова пирамида, в която са изгорели милиони инвеститори. Сумата, която Ружа и компания са успели да приберат, била над 4 млрд. долара, което незабавно превърна бизнеса й в една от най-мащабните измами, правени някога в историята. За да бъде абсолютно правдоподобна прожекцията, сюжетът сега ще бъде базиран на разказа на една от жертвите на Игнатова - Джен Макадам, която губи над 300 хиляди долара. "168 часа" беше първата българска медия, която се свърза с 49-годишната жена, а тя от първо лице разказа за преживяванията си с представителите, създали схемата.

"Научих за OnеCoin през февруари 2016 година от приятел - разказа още миналата година тя пред медията. - Изгледах клип в интернет, на който специалисти обясняват, че това е криптовалутата на бъдещето, много по-добра от BitCoin. Беше ми любопитно и в крайна сметка реших да инвестирам.

Дадох 10 хил. евро, без да подозирам, че това е една огромна лъжа и вече много хора са измамени. Споделих дори на мои приятели. Те също проявиха интерес. Решиха да инвестират. Не бяхме никак малко хора."

В престъпната схема на Игнатова Джен и нейни близки наливат над 250 хил евро. Те се превръщат в едни от близо 70-те хил. жертви на българката във Великобритания. По информация на "168 часа" само от тази страна криптокралицата е спечелила 122 млн евро. По думите на Макадам сред инвестиралите в OneCoin имало хора, които са дали всичките си спестявания, събирани години наред. Вследствие на това те останали без никакви пари и се наложило да ипотекират домовете си. Други пък теглили заеми, които и до момента продължават да връщат. Трети вече били с фалирал бизнес, а някои от тях - и с влошено здраве.

Джен Макадам всъщност е една от малкото жертви, които решават да говорят открито за измамата. Последствията от това я застигат бързо - започва да получава смъртни заплахи в интернет. Сред предупрежденията да мълчи имало и такива, които били свързани със сексуално насилие. Тя е сигурна, че идвали от поддръжници на криптокралицата, които искали да я принудят да не говори за случилото се.

Джен Макадам
Джен Макадам

Сега Макадам най-вероятно ще разкрие нови подробности за схемата, в която е изгубила немалка сума. В лентата тя ще бъде изиграна от носителката на "Оскар" Кейт Уинслет. Кой ще се превъплъти в Ружа и дали тя изобщо ще се появи във филма, или ще видим само съдбата на жертвите след нейното изчезване, все още не е ясно.

Кейт Уинслет
Кейт Уинслет

Все пак ролята на криптокралицата няма да бъде никак лесна. От показанията на брата на Ружа - Константин, с които "168 часа" се сдоби, става ясно, че мистериозната дама, която е в неизвестност от 2017 г., била безкомпромисна към подчинените си. Тя имала няколко топперачи на парите й, които изпитвали истински страх от нея. В един от разговорите между брат й и един от приближените й хора става ясно, че всички около Игнатова се страхували да излязат от схемата, защото тя ги преследвала навсякъде като “черна сянка”.

Освен това най-близките й летели до всяко кътче на света, в което Игнатова искала среща с тях. Те не спорели с нея, а мигновено хващали самолета, за да се видят очи в очи.

Интересно е дали във филма ще бъдат включени именно тези срещи, които Ружа е организирала с нейните перачи дори в България. Един от хората, пътували специално дотук, и то няколко пъти, бил адвокатът Марк Скот, на когото криптокралицата имала голямо доверие. Той неведнъж оставал в хотели в София, придвижвайки се с джип, пълен с охранители.

Към всички хора, с които Игнатова общувала обаче, тя задължително имала едно наум. Според показанията на брата й един от най-големите й страхове бил, че някой от хората около нея ще стане доносник.

"Ще ме предаде много близък", казвала неведнъж тя пред роднините си още преди разследването срещу нея да е започнало.

Именно поради тази причина Ружа наела специален човек да подслушва всеки, у когото се съмнявала. "168 часа" първи разкри, че този, който предава криптокралицата на ФБР, наистина е бил един от най-доверените й хора. Неговото име се оказа Гилберт Армента.

"Неин бизнес партньор, гадже и един от основните перачи на парите й", изяснява в показанията си пред съда брат й Константин по време на делото срещу адвоката Марк Скот.

Възможно е в лентата, снимана специално за схемата на Ружа, участие да вземе и актьор в тази роля. Армента също е един от хората, посещавали неведнъж България. Той дори е бил гост на партито по случай кръщенето на дъщерята на Ружа - Давина, в Созопол преди няколко години.

Според разследващи мъжът се считал за неразривна част от компанията на криптокралицата. В силните години на OneCoin той работел неуморно за набирането на нови инвеститори в пирамидалната схема. Това, което Игнатова не подозирала обаче, било, че много преди пътищата им да се засекат, Армента вече бил натрупал солиден опит във финансовите престъпления, а ФБР дишало във врата му. През 2017 г. благодарение на бръмбари, които тя поставя в дома му, разбира, че мъжът се готви да я превърне в разменна монета, за да спаси себе си от затвор. От това, което чула, станало ясно, че той е притиснат до стената и търси начин да избегне суровата присъда, която го грозяла.

"Ружа ми каза, че от записите е научила, че той е международен перач на пари и също участва в няколко други престъпления, а ФБР го е хванало - разказва брат й пред американските магистрати. - Чула и как Армента говорил с неговия адвокат и още няколко души, обсъждайки с тях желанието си да сключи сделка с ФБР. Като част от нея щял да предложи сестра ми и всичко свързано с нея."

След всичко това криптокралицата разбрала, че е време да напусне страната. Преди бягството обаче тя сама отметнала няколко неотложни задачи, с което на по-късен етап затруднила изключително много ФБР в издирването й. На първо място се сдобила с фалшив паспорт. "168 часа" ви разказа как през лятото на 2017 г. Игнатова специално летяла до бившата съветска република Киргизстан. От неизвестни лица в столицата Бишкек тя си платила за "свидетелството", което й било нужно за бягството по-късно. След като се върнала оттам, започнала и с унищожаването на ключови документи, които я уличавали като създател на пирамидалната схема. За част от тях тя се погрижила лично да бъдат заличени от лицето на земята, за други дала задача на анонимни адвокати да ги скрият на "сигурни места".

Последвала и среща на титаните. Криптокралицата поискала разговори на четири очи с най-приближените си хора, които пътували от целия свят, за да се видят с нея насаме в кабинета й. Някъде по това време Ружа споделила и нещо интересно с брат си. Казала му, че е срещнала някой, който бил "много силен и богат в Русия".

На последно място тя накарала брат си да й резервира два билета в един и същи час за Атина и Виена. Избрала да лети до гръцката столица точно когато разследването срещу нея вече било в ход.

Така официално следите на нашенката се губят от 25 октомври 2017 г., когато тя напуска страната с полет на компанията Ryanair заедно с един от бодигардовете си. Същата вечер той се завръща сам. Известно време следва затишие. От Ружа няма ни вест, ни кост. Брат й Константин започва да се появява на събитията на OneCoin вместо нея, за да поддържа тезата, че всичко с компанията е наред. Следват и заплахите към него от измамени инвеститори. Докато е в София, той дори е отвлечен и пребит от непознати мъже, които го предупреждават, че с него ще се случи най-лошото, ако не видят парите си обратно.

Константин разбрал, че нещо сериозно се е случило със сестра му, чак след разговор с охранителя й. Той му разказал, че когато кацнали на летището в Атина, там вече ги очаквали няколко души с кола. Те говорели на руски, а Ружа изглеждала съвсем спокойна. Отпратила бодигарда и се качила в автомобила, за да продължи пътуването си. Със себе си носела единствено дамската си чанта.

Оттам насетне следите й се губят безвъзвратно. Телефонът й е изключен, а тя не търси връзка с абсолютно никого от роднините си. Не се обажда и на съпруга си, при когото оставя дъщеря си Давина, към която е изключително привързана. Следват арести на служители, адвокати и перачи на пари. Задържани са десетки, като част от тях се сдобиват и със сериозни обвинения.

Разследващи доказват, че хора на Ружа действали в няколко страни. Всеки от тях отговарял за развитието на компанията в различни точки на света. От документи на службите изплуват имена като Амер Абдулазис, който работел в Обединените арабски емирства, и Алекс Ортега - в Латинска Америка. Става ясно и името на друг доверен човек на криптокралицата - Себастиан Грийнууд, който бил съосновател на OneCoin. Мъжът беше арестуван в Тайланд и екстрадиран в САЩ.

Никой от гореизброените обаче не прави опит да напусне страната, в която се намира, така че да избегне сблъсъка с правосъдието. Единствената, която успява да изчезне безследно, е Ружа. И до днес нейното местонахождение остава пълна мистерия. Никой не може да обясни какво точно се е случило с нея след 2017 г., когато е видяна за последно от своя охранител. От тогава до сега имаше няколко сигнала, че Игнатова е била забелязвана на различни места по света. Никой от тях обаче не беше потвърден официално от властите, тъй като тя никъде не беше открита.


Вестник “168 часа” е първата българска медия, пред която Джен Макадам разказа за престъпната схема

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X