Напишете дума/думи за търсене

Интересни факти, които правят Австралия толкова различна

Искате ли да отидете на място, където има светещи червеи вместо сняг на Коледа? И птици, които имитират кучета, резачки, автомобилни двигатели, изстрели и прочие звуци? Всичко, от което се нуждаете, е виза и самолетен билет за Австралия.

UV индекс по улиците

Всеки австралиец знае колко е важно да предпазва кожата си от слънцето. За да се избегне слънчевото изгаряне, има специални табла, които показват колко е агресивно слънцето в момента. С тяхна помощ може да се ориентирате за най-безопасния час, в който да сте навън, и за избора си на правилен слънцезащитен крем.

Грозни плодове и зеленчуци

В магазините за хранителни стоки в Австралия може да купите непривлекателни плодове и зеленчуци на по-ниска цена. По този начин фермерите редуцират изхвърлянето на продукти, които не изглеждат добре, но са също толкова вкусни, колкото и красивите им роднини.

Има метро, но не е под земята

Метрото в Австралия не е подземна железница. То се движи на повърхността. Но само 1 от всеки 10 австралийци използва автобус или метро, останалите предпочитат велосипедите или ходенето пеша.

Много специални контакти

Контактите в Австралия изглеждат нормално само за хората от Нова Зеландия, Нова Гвинея и Фиджи. На туристите им трябва адаптер. Токът в тази страна-континент е 230 волта и има специални ключове за безопасност.

Оценка на здравето върху опаковките на храните

Честните производители са това, с което се гордеят австралийците. На опаковките на храните може да намерите статистически данни, които показват колко здравословен е даденият продукт.

Буболечки за Коледа

В Австралия всичко е с главата надолу. Разбира се, хората не ходят на ръце, но лятото започва през декември, а зимата през юни. Затова австралийците празнуват зимната ваканция в средата на европейското лято. И вместо сняг по дърветата има хиляди блестящи насекоми, подобни на майските бръмбари, които заместват коледните светлини.

Град 1770

В Австралия има град, наречен 1770. Флората и фауната са запазени в този регион, а туристите се радват на комфортен престой.

Родина на селфитата

От 2013 г. целият свят използва думата "селфи", но малко хора знаят, че това е част от австралийския жаргон. И бащата на тази дума е пиян австралиец, който я споменава за пръв път в интернет форум през 2002 г.

"Летящият доктор"

Royal Flying Doctor Service е най-голямата авиомедицинска организация в света, основана през 1928 г. Тя помага на хора, живеещи в селски райони или в отдалечени райони на Австралия, а служителите й реагират първи, когато има аварии. Транспортират болни хора, консултират лекари и обикновени хора по телефона, радиото или с видеообаждания.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X