Напишете дума/думи за търсене

Убунту - африканската дума, която прави чудеса

Според африканската култура човек с убунту (ubuntu) е някой, който е достъпен за другите, свободен от егоизъм и алчност, умел в толерантност и съпричастност.

Убунту е етичен принцип, екзистенциална ценност, която ни подтиква да се свързваме, да живеем заедно и да се уважаваме. Това е термин от африкански произход, открит в езиците зулу и коса. Сред коренното население на Южна Африка има красива и популярна поговорка, която гласи „убунту, нгумунту, нгабанту“. Може да се преведе като „аз съм, защото сме“ или „човечност към другите.

Винаги е интересно да се осъществи контакт с езиковото наследство на други култури. В крайна сметка, езикът е начинът, по който разбираме и представяме света. В случая с думата убунту, тя е символ на революцията, която Нелсън Мандела започна през 1990 г.

Южноафриканският духовник, активист за правата на човека и англикански епископ Дезмънд Туту също прави тази дума своя. Той я интегрира в моралния компас, който се опитва да внуши на хората на тази страна през целия си живот. Смирение, съпричастност, уважение, сплотеност. Това е една идея, толкова вдъхновяваща, колкото и философска.

Убунту - общото благо е собственото благо
Когато достигнем определена възраст, ние започваме да разсъждаваме върху смисъла на живота. Въпреки това би било по-обогатяващо и практично да започнем да го правим от по-млада възраст.

Убунту означава „аз съм, защото сме“ и има няколко идеи, които обобщават толкова добре какво е (или трябва да бъде) човечеството. Както казва Дезмънд Туту, този термин се стреми да ни напомни, че същността на това да бъдеш човек, е свързана с общността и уважителната връзка с другите. Всички имаме значение, всеки живот е важен и заслужаваме достойнство, уважение и внимание.

Когато се уважаваме един друг, заедно образуваме смислена единица. Следователно, ако нараним някого, ние също се дехуманизираме. Ако погледнем назад към ерата на апартейда и системата на расова сегрегация, преживяна в края на 80-те и началото на 1990-те в ЮАР, може да разберем значението на тази идея.


Добротата ни свързва и придава автентичен смисъл на живота
Добротата е емоционалното лепило, което ни свързва един с друг. Това придава истински смисъл на живота. Човекът с убунту не само практикува доброта, но и я усеща и разбира, че без нея нищо не може да се поддържа.

Убунту е вид философия, която подчертава единството на човечеството. Това е ценност, която присъства от поколения в много африкански народи.

В този разнообразен свят, управляван от безкрайни интереси и с големи недостатъци, ние се нуждаем от тази концепция, от тази философия повече от всякога. Убунту е упражняване на толерантност и грижа за другите. Не може да се отнасяме към околните като към същества за еднократна употреба, защото тогава създаваме разделения и изграждаме стени, които ни разделят.

Смисълът на живота е да постигнем единство с хората около нас, да ги уважаваме, да знаем как да слушаме, да съпреживяваме и да създаваме мостове. Това е истинското щастие, решението, което смекчава и разтваря нашите страхове и самота. „Аз съм, защото сме“ е красиво и обнадеждаващо послание, което си заслужава да направим нашата мантра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X