Напишете дума/думи за търсене

Торта с круши и медна глазура

необходими продукти:

за тортата:

2 ч.ч. брашно

1 1/2 ч.ч. захар

2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

2 ч.л. канела

3/4 ч.л. индийско орехче

3/4 ч.ч. олио

2 големи яйца

1/3 ч.ч. прясно мляко

1 1/2 ч.л. ванилия

3 ч.ч. настъргани круши

1 ч.ч. смлени печени орехи

за пълнежа:

2 пакета крем сирене на стайна температура

1/2 ч.ч. обезсолено масло на стайна температура

1 ч.ч. пудра захар

2 ч.л. ванилия

2 ч.л. настъргана лимонова кора

3/4 ч.ч. мед

зелена боя за храна

за глазурата:

1/2 ч.ч. мед

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.ч. кафява захар

1/3 ч.ч. обезсолено масло

1 ч.л. ванилия

начин на приготвяне:

1. Разбъркайте брашното, захарта, содата, солта и подправките. Направете кладенче по средата и прибавете олиото, яйцата, млякото и ванилията. Разбъркайте добре и сложете крушите и ядките.

2. Намажете с масло и поръсете с брашно две кръгли форми за печене и изсипете тестото. В предварително загрята фурна на 160°С печете 45 мин. Оставете да се охладят двата блата.

3. За да направите пълнежа, разбийте до пухкавост крем сиренето, маслото, захарта, ванилията и лимоновата кора. Прибавете меда и бъркайте до гладкост, като междувременно добавите и хранителната боя. Ако глазурата е твърде мека, охладете я достатъчно, за да може да се разнесе плътно върху тортата.

4. Намажете всеки блат с 1 ч.ч. пълнеж, като сложите двоен пласт върху повърхността на горния блат.

5. За да направите глазурата, сложете в тенджерка меда, захарта и маслото на средно ниска температура. Бъркайте постоянно. След като захарта се разтопи, прибавете ванилията и канелата и свалете от огъня. Залейте горния блат на тортата и изравнете с шпатула. Сервирайте с шайби лайм.

Още вкусни рецепти, съвети на специалисти и практични указания търсете новия брой на списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X