Напишете дума/думи за търсене

Мартин Лутър Кинг: Трагедията не е жестокостта на лошите хора, а мълчанието на добрите за нея

Мартин Лутър Кинг-младши е една от най-влиятелните исторически фигури в света. 

Това, което направи този баптистки проповедник, постигна голям напредък в признаването на гражданските права и премахването на расовата сегрегация в Съединените щати. Най-интересното е, че той прави всичко това, без да прибягва до насилие. Използва предимно своята интелигентност, харизма и лидерски качества.

Мартин Лутър Кинг-младши е повече от политически лидер, той е и духовен водач. Освен това той е насърчен от дълбоките си религиозни вярвания. Въпреки че е бил пацифист, е и радикален активист.

Начало

Мартин Лутър Кинг-младши е роден на 15 януари 1929 г. в Атланта, Джорджия. Баща му е баптистки пастор, а майка му органист в църквата. Той има по-голям брат и по-малка сестра. Дядо му по бащина линия е бил пастор до деня на смъртта си.

На шестгодишна възраст двама от неговите бели приятели му казват, че техните родителите не им позволяват да си играят с него, защото той е черен.

Мартин Лутър Кинг-младши посещава държавни училища и е забележителен ученик. Заради това взима няколко класа наведнъж и е приет в колеж едва на 15-годишна възраст.
Получава докторска степен по философия на 25 години от Бостънския университет. Малко преди това се жени за Корета Скот, от която има четири деца. След като завършва следването си, става пастор на баптистката църква в град Монтгомъри, Алабама. Оттам започва легендата.

Активист

Решаващият епизод в живота на Мартин Лутър Кинг-младши се разиграва през 1955 г. По това време в Алабама има много голяма враждебност срещу чернокожите. Същата година едно събитие променя историята на Съединените щати. Жена на име Роза Парк отказва да се откаже от мястото си в автобуса, седнала в празната част, предназначена само за бели.

След това Мартин Лутър Кинг-младши повежда бойкот срещу градските автобуси, продължил повече от година. Чернокожите отказват да ползват обществения транспорт и някои от тях трябвало да изминават до 18 мили на ден, за да отидат на работа. Бойкотът приключва, когато Върховният съд забранява дискриминацията на хората в автобусите в Монтгомъри.

Оттогава Кинг не спира да води мирни протести срещу расовата сегрегация. През 1963 г. той повежда поредното шествие към Вашингтон, където произнася известната си реч „Имам мечта“. В нея той изразява желанието си за егалитарен свят.


Отива си твърде рано
Въпреки че Мартин Лутър Кинг-младши е пословичен в използването на ненасилствени методи, той е подложен на насилие и репресии. Полицията го арестува общо 20 пъти. Властите почти винаги му предлагат гаранция в замяна на свободата му, но той отказва. Престъпници също нападат дома му няколко пъти и ФБР вкарва агенти под прикритие в църквата, за да следи всичките му дейности.

Някои историци твърдят, че между 1957 и 1968 г. той е изминал приблизително 6 213 712 мили по време на своите походи и протести. През същия период той изнася приблизително 2500 публични речи. Той не подготвял най-емблематичната си реч „Имам мечта“ предварително. Импровизира я пред огромната тълпа от над 200 хиляди души.

На 35-годишна възраст норвежкият Нобелов комитет му присъжда Нобелова награда за мир. Само четири години по-късно, на 4 април 1968 г., е застрелян, докато изнася реч на балкон.

Правителството на САЩ посмъртно награждава Кинг с президентския медал за свобода и златния медал на Конгреса.
Освен това има дни в негова чест в много градове и щати. Стотици улици в Съединените щати носят неговото име и дори има окръг в щата Вашингтон, кръстен на него.
Във Вашингтон е построен Мемориалът на Мартин Лутър Кинг-младши.

Цитатите

Те отразяват смелия и проницателен човек, какъвто е бил той.


За несправедливостта
„Навсякъде несправедливостта е заплаха за правосъдието”. Той има предвид, че справедливостта е универсална ценност. Че не трябва да се защитава само при определени обстоятелства, но навсякъде и по всяко време.

Първата стъпка
Мартин Лутър Кинг поведе невъзможна битка. Следователно той знае за какво говори, когато казва: 


Лутър Кинг се сблъска с вековен проблем. Той се бори срещу идеи, които изглеждат неподвижни. Наясно е, че няма да постигне целите си в краткосрочен план. Затова подчерта ценността на постоянството. С други думи, трябва да предприемете действия, без значение колко време би ви отнело да постигнете целта си.

За безразличието

Този конкретен цитат никога не е преставал да бъде актуален:

В действителност нечестивите, жестоките и несправедливите са малцинство. Повечето хора са добри. Обаче тяхното безразличие често позволява на нечестивите да поемат контрола над всичко.

Критерият за преценка на другите

Да се съди за човешко същество по случайно обстоятелство е нелепо. Фактът, че някой е роден в определена държава или изглежда по определен начин, не ви казва нищо за този човек. Тези факти са без значение. Това, което обаче не е без значение, е степента, в която мисленето на хората се е развило или не.


Как да увеличим своята истина
Мартин Лутър Кинг е убеден, че братството и сътрудничеството трябва да формират оста на човешкото съжителство. Ето защо той казва:

Когато се затворите за нещо различно или „друго“ , вие ограничавате възможността си да разширите знанията си за света. Всъщност слушането и разпознаването на други начини на мислене и виждане на реалността ви позволява да разширите кръгозора си.

Разочарование и надежда


Това е вдъхновяващо изявление, което укрепва духа в трудни моменти.
Това е цитат, който ви казва да продължите да се надявате, защото ви помага да намерите сили да продължите. Следователно, ако искате да успеете, трябва да помислите за разочарованието само за преминаваща фаза.

За насилието


Този цитат обяснява, че насилието има склонност да поражда логика, която след това придобива собствен живот. Без съмнение е невъзможно нещо, получено с насилие, да не оставя след себе си никакви белези или последици. Те се превръщат в обида и отмъщение. Започва един порочен кръг, който може да приключи само когато справедливостта бъде изпълнена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X