Напишете дума/думи за търсене

Шикоба – изумителният ритуал на доброто на племето Зулу

Най-често срещаният поздрав в племето Зулу е Савубона. Това буквално означава „виждам те, ти си важен за мен и те оценявам“. Това е начин да направите отсрещния видим и да го приемете такъв, какъвто е - с неговите добродетели, нюанси и недостатъци.
В отговор на този поздрав хората обикновено отвръщат с „Шибока”, което означава „Аз съществувам за теб”.

Натал е една от четирите първоначални провинции на Южна Африка. Включва Квазулу или земята на зулусите. Може би сте чували за нея заради известната война на този африкански народ с Великобритания в края на XIX век. Понякога обаче книгите по история маскират или скриват важни детайли. Те могат да пренебрегнат културни, човешки и философски наследства на различните етноси, населяващи земята.


Корените на Савубона
Терминът Савубона придобива значение през 90-те години на миналия век заради инженерна книга. В „Петата дисциплина: Изкуството и практиката на обучаващата се организация” Питър Сенге - професор в Станфордския университет, говори за зулусите и великолепния начин на взаимодействие помежду им. Той пише за това как са се справяли с проблемите си.

Савубона символизира важността да насочваме вниманието си към друг човек. Съществува, за да ни напомня да разбираме другите без предразсъдъци и да оставяме недоволството зад себе си. Терминът ни напомня да сме наясно с нуждите на околните и да отдадем значение на отделните хора в групата. Освен това ни помага да мислим за интегрирането си в нашите общности и оценяването им.

Савубона: Виждам те такъв, какъвто си


В западната култура най-често срещаните поздрави, които хората използват, несъмнено са „Здравейте, как сте?“
Повечето от нас казват тези думи бързо и без да чакат отговор. Това е пряк път към разговор. Това е бърз и лесен поздрав, който ни позволява да изглеждаме така, сякаш ни е грижа за благосъстоянието на другия, но е и бърз. Рядко се гледаме в очите на отсрещния. Тъй като животът е толкова забързан и ни тласка напред, ние се чувстваме така, сякаш имаме малко време да седим, да си взаимодействаме един с друг и наистина да опознаем хората, с които общуваме.


Хората от Зулу пропагандират необходимостта да се виждат бавно и задълбочено и да се приемат такива, каквито са. Те търсят моменти, в които могат да поддържат зрителен контакт с човека, с когото говорят. Те са се научили как да чувстват и да слушат останалите. Зулусите са се научили как да прегърнат душата на друг човек и как да откриват и лекуват тъмните ъгли и рани му. За тях е важно да имат здрави, допринасящи за общото благо индивиди в тяхната общност.

Савубона е дума, която ни напомня да се доверяваме един на друг. Напомня ни да виждаме другия човек такъв, какъвто е и да му обръщаме внимание. Трябва автентично да го разберем и да видим неговите нужди, желания, страхове, скърби и добродетели. Кой не би искал да бъде видян по този начин? Наистина е обогатяващо да накараш друг човек да се почувства забелязан и да му дадеш възможност да бъде чут.

Някои хора са открили прилики между думите савубона и намасте на хинди. Това са повече от поздрави. Те са начини да просветлите другия, като съобщите колко важен е той за вас. В тези жестове има огромна красота. В тях има нещо лечебно и дори катарзисно, което може да служи като вдъхновение в нашето ежедневие.

Шикоба: С облекчение знам, че съществувам за теб

Когато някой от общността Зулу извърши неподходящ или обиден акт, той е призован в центъра на селото. Неговите съседи, приятели и семейство правят кръг около него. В продължение на два дни те отиват при човека и го поздравяват, като казват „Сапубон“. Те започват да му напомнят за неговите добри дела, добродетели, успехи и велики качества.

Веруюто на общността Зулу е, че никой човек не се ражда зъл. Понякога кризите и дисбалансите ни карат да се отдалечим от естествената си доброта. Целта на тези срещи в центъра на селото е да напомнят на човека, че всъщност е добър по душа. Освен това му показват колко е важен за останалата част от общността. Целта е да бъде похвален и да му се даде видимост, за да може да се върне на хармонията и радостта.

Следователно, всеки път, когато член на общността се обръща към друг с думата Савубона, другият в отговор казва „Шикоба”. Този израз създава облекчение и щастие, защото човекът, който е смятал, че е в беда поради лошите си действия, получава втори шанс. Общността му дава възможност да започне отначало.

Народът Зулу вярва, че хората съществуват само ако другите ги видят и приемат. Общността прави човека. Следователно нищо не е по-удовлетворяващо от това да бъдеш простен след грешка. Да се чувстваш обичани и приет, е нещо, за което всички ние жадуваме.
Нека се учим от това африканско племе. Да се научим да виждаме другите такива, каквито са и да обръщаме внимание на околните.
Савубона: „Виждам те, приемам те такъв, какъвто си.”

8 истории за човешката добрина

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X