Напишете дума/думи за търсене

Трай, бабо, за хубост, или какво е красиво по света

Критериите за красота се менят с времето. Оказва се обаче, че се менят и с географията.

Голяма лъжица за твоята уста

Племената сурма, които се срещат в Судан и Етиопия, имат странен обичай. На малките момиченца се сцепва долната устна и се поставя малък диск от глина. С течение на годините дискът се заменя с по-голям и по-голям, докато накрая, когато стане подходяща за женене, девойката вече има цяла чиния вместо долна устна. Интересното е, че тази, която има най-голям диск е най-желана и семейството й получава най-солидната зестра.

Според изследователите традицията не е свързана с вярванията на племето, а има чисто практично обяснение - за да се запази етническата чистота на това така или иначе малобройно племе, жените са подлагани на такива деформации, за да не отиват при мъже от други племена. Чудо е, че мъжете от тяхното племе не са ги изгонили още в друго племе.

Червена от глава до пети

Жените от племето Химба в Намибия са смятани за едни от най-красивите в цяла Африка. Дали са най-привлекателните, не можем да кажем, но със сигурност са едни от най-интересните.

Техните традиции повеляват всяко момиче да се боядисва от глава до пети със специална смес от мас и охра. Смята се, че този ритуал има и практично значение, защото предпазва кожата и косата от безжалостното слънце.

Естествени обици до раменете

Първото, което прави впечатление при жените от известното племе масаи, населяващи територията на Кения и Танзания, са голите глави. Всяка местна красавица задължително няма и косъм на главата си. Бият на очи и огромните им многоцветни обици, но когато човек се загледа, си дава сметка, че при някои от жените от племето, не става дума за обици, а за уши, стигащи почти до раменете.

Първите стъпки към красотата се правят още в ранна възраст, когато ушите на момиченцето се продупчват и се поставя парче кост или рог от животно, които след време се заменят с по-големи, а накрая просто на ушите се закачат различни тежести, понякога достигащи дори до 3 килограма, за да ги опъват още по-надолу.

Гърди до коленете

Докато основната част от дамите в нашето съвременно общество са заети да повдигат гърдите си и да ги поддържат стегнали, в племето Мукубал в Ангола пък намират за красиво гърдите да са колкото се може по-увиснали. За целта те привързват гърдите на момиченцата още в пубертета със специални препаски или няколко ката въже, така че да ги притискат и опъват надолу. Понякога на зърната се поставят и специални тежести, за да ги придърпват още повече.

Жените-жирафи

Жените от племето падонг, част от малцинство в Тайланд и Мианмар, удължават неестествено вратовете като носят специални метални пръстени. Първият се поставя на момиченцето още като е на пет години и постепенно броят се увеличава като целта е да достигне до 35, когато детето навърши 12 години. Дотогава дължината на врата става около 30 см - от ключицата до брадичката, а теглото на ринговете е около 22 килограма.

Това крие огромни рискове за здравето – металните пръстени притискат гръдния кош, пречат на нормалното дишане и хранене, водят до атрофия на вратните мускули. Всеки опит да се свалят би довел до смърт, защото прешлените на разтегнатия врат няма да могат да издържат тежестта на главата.

Има различни теории за предназначението на ринговете. Според някои специалисти те трябвало да предпазват гърлата на жените от зъбите на тигри. Според други са свързани вярванията на племето, според които металните пръстени предпазват от лоши духове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X